28 Maja, 2022

Prijava

Više od 107.000 ljudi u Americi u 2021. umrlo od predoziranja

Više od 107.000 Amerikanaca preminulo je prošle godine od prekomerne upotrebe droge, čime je postavljen tragičan rekord u epidemiji predoziranja u SAD, pokazuju procjene Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Broj smrtnih slučajeva povećan je za 15 posto u odnosu na prethodni „rekord”, postavljen godinu ranije, prenosi agencija AP.

Doktorica Nora Volkov, direktorka američkog Nacionalnog instituta za zavisnost od upotrebe narkotika, najnovije cifre je nazvala „zaista zapanjujućim”, navodi Glas Amerike.

Iz Bele kuće je saopšteno da je ubrzanje stope smrtnih slučajeva prekomerne upotrebe droge „neprihvatljivo” i ukazano je na nedavno najavljenu nacionalnu strategiju za kontrolu narkotika, prenosi Tanjug.

U strategiji se poziva na preduzimanje mjera kao što su pristup liječenju za veći broj ljudi, zaustavljanje trgovine narkoticima i veća dostupnost lijeku naloksonu koji se koristi za poništavanje efekata predoziranja.

Broj žrtava predoziranja u SAD raste veći dio godina, više od dvije decenije.

Počeo je da se povećava 1990-ih sa predoziranjem lekovima protiv bolova, zatim je uslijedio talas smrtnih slučajeva zbog prekomerne upotrebe drugih opijata kao što je heroin i, trenutno , nelegalnog fentanila.

Prošle godine, broj slučajeva predoziranja fentanilom i drugim sintetičkim opijatima premašio je 71.000, sa rastom od 23 posto u odnosu na godinu ranije.

Također je povećan broj smrtnih slučajeva zbog prekomerne upotrebe kokaina za 23 procenta, i metamfetamina i drugih stimulansa za 34 posto.

Podaci o žrtvama znatno se razlikuju od države do države.

Na Aljasci je zabilježen rast od 75 posto 2021. godine, najveći od svih američkih saveznih država, dok je na Havajima broj žrtava predoziranja pao za dva procenta, navodi Glas Amerike.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti