22 Maja, 2022

Prijava

Mađarska ne odustaje od gradnje novih nuklearnih reaktora

Mađarska je dobila uvjeravanja od ruske kompanije Rosatom da i dalje ima kapacitete za izgradnju planiranih novih blokova u mađarskoj nuklearnoj elektrani Paks, saopštio je danas ministar vanjskih poslova Peter Sijarto.

Šef mađarske diplomatije Sijarto je naveo u saopštenju, nakon sastanka sa glavnim izvršnim direktorom Rosatoma u Istanbulu, da je planirana izgradnja dva nova reaktora u Paksu u funkciji strateških interesa Mađarske.

On je dodao da mađarska Uprava za atomsku energiju razmatra zahtjeve koje je podneo Rosatom za dobivanje potrebnih dozvola i da bi, kada one budu odobrene, projekat mogao da uđe u sjledeću fazu.

Mađarska, koja je u velikoj mjeri zavisna od ruskog gasa i nafte i koja je poručila da neće podržati predloženi embargo EU na uvoz ruske nafte, ne odustaje od projekta nuklearne elektrane sa Rosatomom iako se on odlaže godinama, navodi Rojters uz podsećanje da je finski konzorcijum Fenovoima objavio u ponedeljak da je raskinuo ugovor sa Rosatomom, navodeći kao razlog kašnjenja i povećane rizike zbog rata u Ukrajini.

Mađarska želi da prošiti nuklearnu elektranu Pak snage dva gigavata, koju su izgradili Rusi, sa dva VVER reaktora ruske proizvodnje, od kojih svaki ima kapacitet od 1,2 gigavata, javlja Rojters a prenosi Tanjug.

Projekat je dodjeljen Rosatomu 2014. bez tendera. Nuklearna energija ne podleže sankcijama Evropske unije prema Rusiji.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti