18 Maja, 2022

Prijava

Embargo na ruski gas pocijepao bi Evropu

Šef njemačkog energetskog koncerna Eon Leonard Birnbaum upozorio je da bi embargo na uvoz ruskog gasa pocijepao Evropu. „Ako mislimo da možemo da osiguramo snabdijevanje u Njemačkoj bez da se zajedno brinemo o drugim državama, onda bi to dovelo do cijepanja Evropske unije“, naglasio je Birnbaum za dnevnik „Handelsblat“.

Na pitanje da li bi EU trebalo odmah da odustane od uvoza ruskog gasa, kazao je da bi takva odluka bila pogrešna. „Nije da će samo Nemačka biti tom odlukom teško pogođena, već bi Evropa imala masivni problem. Primjera radi, Slovačka je u potpunosti zavisna od ruskog gasa, a zemlje kao Češka i Austrija danas uvoze veći dio gasa iz Rusije. I u mnogim drugim zemljama EU značajan dio gasa se uvozi iz Rusije“, pojasnio je Birnbaum.

On je podvukao da se to pitanje ne smije tretirati kao nacionalna tema te dodao da je snabdijevanje energijom Njemačke nedovoljno osigurano, prenio je Tanjug. „Posljednjih sedmica smo naučili da strateška zavisnost može biti problematična. To smo naučili na teži način, da kao Evropa, a posebno kao Njemačka, nismo dovoljno pridali pažnju sigurnosti snabdijevanja“, rekao je on.

Birnbaum je ocijenio da je neophodno, kako se Evropa ne bi uvela u tešku ekonomsku krizu, da se izrade studije o posljedicama embarga na ruski gas po privredu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti