24 Maja, 2022

Prijava

Ove godine neće biti žita iz Ukrajine

Ukrajina nema dovoljne kapacitete za skladištenje žitarica čak ni za ovogodišnju smanjenu žetvu, jer je suočena s problemom da izveze postojeće zalihe iz skladišta zbog rata na njenoj teritoriji nakon napada Rusije, objavio je danas Svjetski program za hranu Ujedinjenih nacija.

Jakob Kern, koordinator Svjetskog programa za hranu u Ukrajini nadležan za vanredne situacije, procjenjuje da 20 posto zasijanih površina u Ukrajini neće biti požnjeveno u julu i da će površine proljetne sjetve biti za oko trećinu manja nego inače, prenosi Rojters.

Ukrajina je peti najveći svjetski izvoznik pšenice i među prva tri izvoznika kukuruza, ječma i suncokreta. Njena proizvodnja pšenice u 2021. iznosila je oko 40 miliona tona, a proizvodnja preostale spomenute poljoprivredne kulture je bila 50 miliona tona.

Veliki problem ove godine je izvoz postojećih zaliha žitarica kako bi se obezbjedili kapaciteti za skladištenje žetve 2022. i generisao novac za kupovinu sjemena i đubriva za sljedeću sezonu sjetve, rekao je Kern putem video linka iz Ukrajine na brifingu za medije u Ženevi.

On je naveo, pozivajući se podatke Ministarstvo poljoprivrede te zemlje, da je Ukrajina izvozila skoro sve svoje žitarice i uljarice, oko 6,0 miliona tona mjesečno – preko morskih luka koje su sada blokirane zbog sukoba.

„Ministar nam je prošle sedmice rekao da je glavni problem u ovoj fazi nedostatak kapaciteta za skladištenje žitarica roda 2022. Procjenjuje se da za 15 miliona tona žitarica neće biti mjesta u silosima širom zemlje“, dodao je Kern, prenio je Tanjug.

Ako Ukrajina ne bude mogla da izveze svoje trenutne zalihe, ratari možda neće moći da finansiraju troškove žetve, a kamoli da podmire troškove sjetve sljedeće godine, naglasio je on.

Manjak ponude ukrajinskog žita na globalnim tržištima podiže cijene hrane širom sveta. Svjetski program za hranu troši 70 miliona dolara više mjesečno na kupovinu iste količine hrane kao prošle godine, rekao je Kern.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti