25 Maja, 2022

Prijava

U Dubrovniku polemika oko kućice za macu: Anastazija zaslužuje svoju palatu

U Dubrovniku je u toku polemika o sudbini ulične mačke Anastazije, koja je nedavno iseljena iz jedne od najljepših palata u tom srednjovekovnom gradu, javila je danas agencija Frans pres.

Mačka koja je turistička atrakcija za posjetioce palate Sponza, odabrala je da svoje vreme provodi u tom gotičko-renesansnom zdanju iz 14. vijeka.

Anastazija je prvo izabrala za svoju kućicu jedan sanduk u palati, a potom joj je Dubrovčanin Srđan Kera napravio kućicu u istom stilu palate sa plišanim jastukom tamno crvene boje i natpisom “Anastazija”.

Međutim, rukovodstvo dubrovačkih muzeja, koje se nalazi u palati, zatražilo da se ukloni njena kućica, na nezadovoljstvo aktivista za prava životinja.

Niko ne smije da ošteti “jedinstvenu i istorijsku cjelinu” Dubrovnika, “posebno gradnjom skloništa ili naselja”, navelo je rukovodstvo dubrovačkih muzeja.

Odluka je izazvala burne rasprave. Na društvenim mrežama sve su češći pozivi za zaštitu mačke koja je prošle godine već bila protjerana iz improvizovanog skloništa.

“Anastaziji je potrebna njena kuća! Vratite joj kuću! Po svemu sudeći, institucije kulture vode ljudi bez kulture”, napisao je jedan korisnik na Facebooku.

U oneline anketi koju su organizovale lokalne novine, 90 posto od 4.500 učesnika smatra je da Anastazijina kućica treba da ostane u palati.

“To je njena kuća. To samo jedna mačka, nema ih tamo 70”, naveo je Kera.

Upravi muzeja je u pomoć priskočio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji je napomenuo da je grad dom mnogo mačaka lutalica i da se može pohvaliti činjenicom da su sve “dobro uhranjene” i da nisu “mršave”.

“To pokazuje kako ovaj grad ima suživot sa životinjama. Zašto bismo ih sada smještali?”, dodao je Franković.

U međuvremenu, mačka ima svoju stranicu na Facebooku naslovljenju “Kneginja Anastazija“, a oneline peticija kojom se poziva da joj se vrati kuća prikupila je do danas gotovo 12.000 potpisa.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti