29 Maja, 2022

Prijava

Brazil nabavio 50.000 tableta „vijagre” za pripadnike vojske

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro u srijedu je umanjio značaj kupovine „oko 50.000 tableta” „vijagre” za Oružane snage, optužujući štampu za „zlonamjernost” jer je ta transakcija izazvala sarkastične reakcije na društvenim mrežama.

„Bilo je oko 30.000 tableta za vojsku, 10.000 za ratnu mornaricu i ne mogu da se sjetim broja za ratno vazduhoplovstvo, ali mora da je ukupno 50.000. Iskreno, to nije ništa”, rekao je šef države tokom doručka sa evangelističkim sveštenicima u predsjedničkoj palati, prenijela je Beta.

Bolsonaro je tu količinu lijeka za potenciju ocijenio kao beznačajnu, „pošto se radi o tri roda oružanih snaga i tome da (tablete) uglavnom koriste penzionisani vojnici”.

Potom se osvrnuo na argument koji je u ponedeljak iznijelo Ministarstvo odbrane, objašnjavajući da „vojska kupuje vijagru za borbu protiv visokog krvnog pritiska i reumatoloških bolesti”.

Poslanik lijevog centra Elijas Vas otkrio je u ponedeljak da je Ministarstvo odbrane odobrilo narudžbu za 35.000 tableta „vijagre” koje se u zvaničnim dokumentima navode kao „sildenafil”, jedinjenje tog lijeka za poremećaj erekcije.

Taj poslanik je u utorak napravio još jedno otkriće: za vojsku je kupljeno 60 „penilnih implantata” na puhanje, koji se također koriste u slučaju problema s erekcijom.

S pojedinačnom vrijednošću od 9.900 do 12.000 eura, te silikonske proteze koštaju vladu oko 3,5 miliona reala (688.000 eura), rekao je Vas.

Bolsonaro nije dao objašnjenje te kupovine, ali je kritikovao „zlonamjernu štampu koja ne zna o čemu govori”.

Ova otkrića izazvala su na desetine reakcija korisnika interneta, od kojih su neki izazvali posebno sjećanje na diktaturu generala 1964-1985. godine.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti