25 Maja, 2022

Prijava

USAID završava jedan i pokreće dva nova projekta podrške medijima od 10 miliona dolara

Završna konferencija Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koja je proteklih pet godina radila na jačanju nezavisnih medija u Bosni i Hercegovini pružajući obuku, finansijsku i pravnu podršku, održana je danas u Sarajevu.

Više od 100 medijskih radnika iz cijele zemlje okupli su se na konferenciji kako bi razgovarali o današnjim izazovima u slobodi medija i saznali više informacija o dva nova USAID-ova medijska projekta u BiH i na Balkanu.

Za provedbu IMEP-a – petogodišnjeg projekta vrijednog pet milona dolara – bila je zadužena domaća nevladina organizacija Centar za promociju civilnog društva.

Kroz aktivnost IPEM-a medijima je dodijeljeno više od 170 grantova, podržano gotovo 100 građana novinara i ojačana veza između odabranih medijskih kuća i nevladinih organizacija. Uz finansijsku podršku IMEP-a nastalo je više od 3.500 medijskih objava, od čega se više od polovine odnosilo na političke teme i korupciju. Program je osigurao pravnu pomoć u više od 30 predmeta protiv medija.

Direktorica misije USAID/BiH Courtney Chubb rekla je da su nezavisni mediji stub slobodne i otvorene demokratije.

– Sjedinjene Američke Države snažno brane i podržavaju slobodu medija i govora. IMEP je u svom petogodišnjem radu ostvario veliki uspjeh, stoga se nadamo da će naši novi programi podrške medijima biti nastavak te uspješne priče – dodala je Chubb.

Navedeno je da je, uprkos podršci SAD-a i drugih država, medijski prostor u BiH i dalje pun izazova. U izvještaju Reportera bez granica o slobodi medija za 2021. BiH zauzima 58. mjesto od 180 država. Ističe se da ozračje podjela, verbalni napadi i nacionalistička retorika stvaraju “neprijateljsko okruženje” za slobodu medija.

U međuvremenu je Freedom House, koja prati globalne trendove demokratije, označio BiH u svojoj analizi za 2021. kao “djelimično slobodnu”. Takav status dijelimično je zasnovan na trajnoj ugroženosti slobode medija u BiH – od problema izostanka transparentnosti o vlasnicima medijskih kuća, preko napada na novinare, potom ograničavanja slobode govora na društvenim mrežama vezanih za pandemiju, pa do problema s tri javna emitera u BiH.

Završetak IMEP-a podudara se s pokretanjem novog USAID-ovog projekta za jačanje medijia u BiH. Radi se o petogodišnjem projektu vrijednosti 10 miliona dolara koji će provoditi FHI 360 u saradnji s Internews i Udruženjem BH novinari kako bi grupi medija u BiH ponudili neophodne alate, obuku i pristup malim grantovima u svrhu poboljšanja informacijskog prostora u BiH.

USAID pokreće i novi regionalni Projekt pomoći medijima na Balkanu, koji će raditi na poboljšanju konkurentnosti medijskih radnika u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji na lokalnom i regionalnom tržištu, te ojačati održivost nezavisnih medija u cijeloj regiji, najavljeno je iz te organizacije.     

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti