25 Maja, 2022

Prijava

Finska i Švedska odbijaju ulazak u NATO: Stoltenberg – mogu ući kad požele!

NATO bi brzo i raširenih ruku primio Finsku i Švedsku u svoje redove ako one odluče da to zatraže, rekao je u srijedu najviši civilni zvaničnik te vojne alijanse, generalni sekretar Jens Stoltenberg dok ruski rat protiv Ukrajine podstiče javnu podršku te dvije nordijske zemlje za ulazak članstvo.

Ta vojna organizacija bi također mogla biti spremna da pruži sigurnosne garancije tim zemljama ako bi bilo kakva potencijalna kandidatura za članstvo u NATO naljutila Rusiju, rekao je Stoltenberg, prenosi Beta-AP.

Prošlomjesečna anketa finske televizije ILE pokazala je da, prvi put, više od 50 posto Finaca podržava pridruživanje zapadnom vojnom savezu.

U susjednoj Švedskoj, slična anketa je pokazala da je broj onih koji su za članstvo u NATO veći od onih koji su protiv.

„Ako odluče da se prijave, očekujem da će ih svi saveznici pozdraviti”, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu dok su se ministri vanjskih poslova NATO-a sastajali da razgovaraju o ratu u Ukrajini. „Znamo da se lako mogu pridružiti ovoj alijansi ako odluče da se prijave”.

Prije no što je počeo rat protiv Ukrajine, predsjednik Rusije Vladimir Putin je zahtjevao da NATO koji ima 30 zemalja članica, prestane da se širi i da povuče svoje trupe s ruskih granica. Zato izgledi da se susjedna Finska i Švedska pridruže NATO-u vjerovatno neće biti dobrodošli u Moskvi.

Finski ministar inostranih poslova Peka Havisto rekao je da poslanici njegove zemlje ovog mjeseca treba da raspravljaju o „bijeloj knjizi” Vlade o bezbjednosti, uključujući opciju za pristupanje NATO-u.

On je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu promijenila javno mnjenje: „Tri ili četiri sedmice imamo većinu, prvi put ikada do sada” za pridruživanje, rekao je Havisto.

On je rekao da Finska zna da je „Rusija spremna da preuzme veće rizike, kao što vidimo u Ukrajini, veće rizike i za sopstvenu bezbjednost. Također vidimo da je Rusija sposobna da okupi više od 100.000 ljudi protiv samo jedne zemlje, čak i bez angažovanja rezervi”.

Havisto je dodao da je „spušten prag, barem verbalno”, o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog ili hemijskog oružja Rusije.

Havisto je rekao da su finski lideri u vezi s NATO-om bili u kontaktu s predsjednikom SAD Bidenom i državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti