18 Maja, 2022

Prijava

EU se budi: Smogli snage da zaprijete Pekingu

U razgovorima putem video-linka učestvovati će predsjednici Evropske komisije i Evropskog savjeta, Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel, šef diplomatije EU Žosep Borelj, odnosno predsjednik i premijer Kine, Si Ðinping i Li Kećijang.

Ovaj, 23. samit EU i Kine, održati će se u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu, a nakon poziva Brisela Pekingu da se uzdrži od podrške Moskvi. Očekuje se da će lideri EU i Kine razmotriti sveobuhvatnu bilateralnu agendu EU i Kine, uključujući trgovinske i investicione odnose, klimatske akcije, digitalna pitanja, ljudska prava, ekonomski oporavak nakon pandemije, kao i regionalna pitanja.

Pred sutrašnje razgovore, iz Evropskog parlamenta su poručili da je “dvosmislen” stav Kine o ratu u Ukrajini zabrinjavajući i da EU treba da ga ”pažljivo procjeni i usvoji strateški odgovor na kinesku projekciju moći i uticaja”.

“Prepoznajemo strateški značaj odnosa EU i Kine. Međutim, svaka kineska podrška Rusiji mora imati posljedice po odnose EU i Kine. EU bi stoga trebalo da pozove Kinu da koristi svoj uticaj konstruktivno i odgovorno”, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

U EP podsećaju da je prošlo godinu dana otkako je Kina uvela sankcije entitetima i pojedincima EU, uključujući poslanike u Evropskom parlamentu, i pozivaju EU zvaničnike da u razgovorima sa kineskim liderima insistiraju na ukidanju ovih mera.

U EP naglašavaju da EU treba da ostane čvrsta u dijalogu sa Pekingom po pitanju ljudskih prava i održi odlučnost i jedinstvo u odbrani EU vrijednosti i principa.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti