22 Maja, 2022

Prijava

U međuvremenu: Amerika izvozi svaki molekul gasa u Europu!

Sjedinjene Američke Države rade na tome da povećaju proizvodnju nafte i izvoze „svaki molekul” tečnog prirodnog gasa u Evropu kako bi smanjile zavisnost evropskih zemalja od ruskih energenata, rekla je američka ministrica za energetiku Dženifer Grejnholm.

„Već smo odobrili puštanje strateških rezervi nafte kako bi se stabilizovalo tržište. SAD izvozi svaki molekul tečnog prirodnog gasa kako bi ublažio manjak zaliha u Evropi. Bajdenova administracija je apelovala na američku industriju nafte da pojača proizvodnju kako bi zadovoljila aktuelne potrebe”, istakla je sinoć Grejnholm, prenosi Tanjug.

SAD su uvele zabranu na uvoz ruske nafte i drugih energenata, dok evropske zemlje to nisu učinile jer u mnogo većoj mjeri od Amerike zavise od ruskih energenata.

Na pitanje da li svjetsko tržište može da izdrži zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata, američka ministarka je rekla da se to sada analizira i da se svaka zemlja različito nosi sa tim.

„Nijedna zemlja ne želi da finansira Putinov rat i zato je jako važan brzi prelazak na čistu energiju za Evropu. Kada je riječ o zabranama uvoza, to je specifično pitanje za svaku zemlju. Znamo da ruska nafta i gas čine veliki deo evropskog uvoza, podržavamo ih i radimo sa njima na tome da nađemo rešenje da budu energetski nezavisni”, kazala je ona.

Grejnholm je istakla da je Međunarodna agencija za atomsku energiju već predstavila određene mjere za smanjenje zavisnosti od ruske nafte i ocijenila da bi, kada bi se one primjenjivale u razvijenim zemljama, za četiri mjeseca potreba za naftom bila manja za čak 2,7 miliona barela dnevno.

Ona je zaključila da je brz prelazak na čistu energiju važan, ne samo zbog borbe protiv klimatskih promjena, već i dobro rešenje da se smanji energetska zavisnost Evrope od Rusije.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti