24 Maja, 2022

Prijava

SZO preporučila Ukrajini da uništi opasne patogene u laboratorijama

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je Ukrajini da uništi veoma opasne patogene koji se čuvaju u laboratorijama u toj zemlji, kako bi spriječila moguće curenje.

SZO je istakla da je nekoliko godina sarađivala sa ukrajinskim medicinskim vlastima kako bi pomogla u primjeni bezbjednosnih praksi.

„U okviru ovog rada, SZO je snažno preporučivala Ministarstvu zdravlja Ukrajine i drugim nadležnim organima da unište posebno opasne patogene, kako bi se spriječilo eventualno curenje”, navodi se u elektronskom pismu koji je ova organizacija uputila agenciji Rojters.

Svjetska zdravstvena organizacija, međutim, nije saopštila kada je preporuka data, niti je dala konkretne informacije o vrstama patogena ili toksina koji se čuvaju u ukrajinskim laboratorijama.

Nije poznato i da li su preporuke SZO sprovedene.

Ranije je zamjenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila da u Ukrajini postoje biološki istraživački objekti, kao i da Kijev i Vašington sada rade na sprečavanju da materijali koji su tamo akumulirani dospiju u ruke ruskih snaga, prenosi Tanjug.

Ministarstvo odbrane Rusije je u reagovanju navelo da je ovim riječima Nulandova potvrdila učešće Pentagona u vojno-biološkim programima u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je održalo prezentaciju iz koje proizilazi da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu,

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti