26 Maja, 2022

Prijava

Studija: Vakcinacija protiv kovida ne utiče na plodnost

Nova studija dodaje sve veći broj dokaza da ne postoji veza između vakcinacije protiv kovida-19 i smanjene šanse za začeće.

Umjesto toga, parovi u studiji imali su nešto manje šanse za začeće ako je muški partner bio zaražen korona virusom u roku od 60 dana, što nudi još više razloga da se vakcinišu protiv kovid-19, jer bi bolest mogla kratkotrajno da utiče na plodnost muškaraca, prema studiji objavljenoj u American Journal of Epidemiology.”

Ovi nalazi ukazuju na to da infekcija SARS-CoV-2 kod muškaraca može da bude povezana sa kratkoročnim padom plodnosti i da vakcinacija protiv kovid-19 ne utiče na plodnost partnera”, piše u studiji. Istraživači su napisali da “ovo doprinosi dokazima iz studija na životinjama, studija na ljudima koji su podvrgnuti liječenju plodnosti i ispitivanja vakcine protiv kovida-19, od kojih nijedna nije pronašla povezanost između vakcinacije protiv kovida-19 i niže plodnosti”.

Oni su dodali da “nekoliko studija nije dokumentovalo značajnu povezanost između vakcinacije protiv kovida-19 i rizika od pobačaja”. 

Studija je obuhvatila podatke 2.126 žena, starosti od 21 do 45 godina, u SAD i Kanadi. Žene su se upisivale u studiju od decembra 2020. do septembra 2021, a istraživači su ih pratili do novembra 2021, piše CNN. 

Među učesnicima, 73 posto žena i 74 posto njihovih partnera primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida-19. 

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) objavio je rezultate studije u saopštenju za javnost i napomenuo da su parovi u kojima je muški partner bio pozitivan u roku od 60 dana imali 18 posto manje šanse da zatrudne u tom menstrualnom ciklusu, ali nije bilo razlike u stopama začeća za parove kod kojih je muški partner bio pozitivan više od 60 dana prije ciklusa, u poređenju sa parovima u kojima muški partner nije bio pozitivan. 

Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo šta bi moglo da dovede do ovih nalaza, ali poznato je da groznica smanjuje broj spermatozoida

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti