25 Maja, 2022

Prijava

Mladi u Španiji od vlade dobivaju 250 eura: Moraju ispuniti samo jedan uslov!

Ministrica urbanog planiranja Rakel Sančez izjavila je da će od ovoga mjeseca Španci mlađi od 35 godina, čija su godišnja primanja manja od 24.318 eura, moći da se prijave za mjesečnu pomoć kako bi mogli da iznajme stan na dvije godine.

Rekla je da je ova pomoć važna kako cijene stanovanja ne bi bile prepreka u osamostaljenju mladih. 

Prema prošlogodišnjim podacima, čak 55 posto Španaca starosti između 25 i 29 godina i dalje je živjelo s roditeljima, što Španiju čini jednom od zemalja Evrope s najvećim udjelom mladih koji se još nisu iselili iz roditeljskog doma. Taj broj snažno je vezan uz posebno visok broj mladih koji nisu zaposleni – čak 29 posto mlađih od 25 godina u Španiji nema posao.  

Ipak, prema Fransisku Inaretiju, portparolu Idealiste, najvećeg španskog sajta koji se bavi nekretninama, direktna podrška za plaćanje stanarine možda i neće zadovoljiti očekivanja vlade budući da postoji velika potražnja za malim stanovima. 

Prethodna iskustva pokazala su da se subvencijama podstiče povećanje cijena najma“, rekao je Inareti i dodao da bi se podstanari koji zarađuju tek malo više od 24.318 eura mogli osjećati diskriminisano budući da će morati da plate još veću cijenu najma bez primanja državne pomoći.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti