26 Maja, 2022

Prijava

To je Hercegovka: U zamrznutoj Neretvi plivala za Časni krst

U mostarskom naselju Ortiješ tradicionalno je održano plivanje za Časni krst, a najbržom i najspretnijom pokazala se 16-godišnja Slađana Milićević iz Nevesinja.

U povodu pravoslavnog blagdan Bogojavljanja, plivanje za Časni krst održano je u rijeci Neretvi u organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar.

Među muškim natjecateljima bila je i Slađana Milićević, kao jedina djevojka, a upravo njoj je pripala ovogodišnja pobjeda.

– Prvi put plivam za Časni krst, ponosna sam i velika mi je čast što sam prva doplivala. Oduvijek sam htjela ovdje da plivam jer je posebno i drukčije – rekla je Milićević.

Kako kaže pobjednica, voda u Neretvi je bila hladna, a izrazila je i želju da se idućih godina poveća broj žena na plivanju za Časni krst.

– Drago mi je što sam kao jedina žena ovdje danas pobijedila i nadam se da će idućih godina biti veći broj žena – dodala je Milićević.

Srpska pravoslavna crkva 19. siječnja obilježava blagdan Bogojavljanja, dan krštenja Isusa Krista kojim je započela njegova misija i propovijedanje kršćanske vjere. Na taj blagdan u hramovima se posvećuje vodica koja se smatra ljekovitom, a jedan od običaja je i plivanje za Časnim krstom.

Paroh blagajski Branimir Borovčanin, koji je vodio obrede, rekao je kako je ove godine bilo više od dvadeset i pet plivača te plivačica.

– Prvi put imamo da je jedno žensko sudjelovalo te se nadamo da će njen potez i pobjeda narednih godina ohrabriti druge djevojke i žene da nam se pridruže, kako ovo ne bi bila čisto samo muška manifestacija – istaknuo je Borovčanin.

Borovčanin je rekao kako je plivanje prošlo bez ikakvih problema te da je ovo do sada bila godina s najviše sudionika.

– Velika većina plivača su iz Mostara, a ostatak je iz okolnih mjesta i istočne Hercegovine. Naglasio bih da su oni svi potomci Mostaraca koji trenutačno ne žive u Mostaru. Imali smo ove godine i plivača iz Italije koji je, također, iz Mostara, a tamo je na radu – rekao je Borovčanin.

Najmlađi plivač ove godine bio je devetogodišnji Branko, dok je najstariji plivač imao 66 godina.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti