26 Maja, 2022

Prijava

Berbok: Bez Rusije nije moguće savladati klimatsku krizu

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok kazala je danas u Moskvi nakon susreta sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim da bez najveće zemlje, Rusije, nije moguće savladati klimatsku krizu, a da se u vezi s Ukrajinom pokazalo da postoje suprotni stavovi.

Berbok i Lavrov su na zajedničkoj konferenciji za štampu, izjavili da postoje razlike u stavovima o osnovnim pitanjima, dok se Lavrov požalio na antirusko raspoloženje u EU.

Kazao je i da Rusija očekuje odgovore na NATO aktivnosti u istočnoj Evropi.

Takođre, kazao je da očekuje da će Njemačka od svojih ukrajinskih partnera zahtjevati razjašnjenje aktuelnih pitanja.

Berbok je rekla da je teško ne razumjeti kao prijetnju ruske vojnike na ukrajinskoj granici, dodajući da je Rusija zatražila bezbjednosne garancije, a da je njemačka vlada zainteresovana za ozbiljne razgovore o većoj bezbjednosti.

Ocijenila je i da je sada važno da se izgradi Normandijski format, te da Berlin smatra da treba dalje raditi na provođenju sporazuma iz Minska.

„Imamo obavezu da naše narode zaštitimo od rata i nasilja”, kazala je Berbok dodajući da se nada da je ovo bio početak „iskrene razmjene” stavova.

Lavrov je kazao da je Kijev sabotirao sporazum iz Minska, a da se ruski vojnici nalaze na ruskoj teritoriji, ukazujući da NATO primenjuje dvostruke aršine.

„Mi nikome ne prijetimo. Naprotiv spoznajemo prijetnju prema Rusiji”, naveo je Lavrov.

Upitan da li je moguće da će uskoro doći do novog sastanka na nivou šefova diplomatija Normandijskog formata, Lavrov je kazao da Rusija nije zainteresovana za šou ukrajinskog predsjednik Volodimira Zelenskog, „koji te skupove koristi kako bi rekao da se sastao sa visokim zvaničnicima”, već da Moskva želi ozbiljne razgovore o sadržaju sporazuma.

Berbok je napomenula da Rusija i Njemačka imaju različite stavove o sporazumu iz Minska, a kad je riječ o borbi protiv klimatskih promjena kazala je da je neophodna saradnja.

Dodala je da su potrebna i zajednička pravila na koje se sve strane mogu osloniti. „Nemamo drugi izbor nego da branimo naša pravila, čak iako ona imaju visoku cijenu”, rekla je Berbok i pomenula slučaj zatvorenog ruskog opozionirana Alekseja Navaljnog, prenosi Tanjug.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti