26 Maja, 2022

Prijava

Krajnje je vrijeme za početak kraja!

Velika analiza novinara BBCa Džejmsa Galagera odgovara na pitanja o budućnosti pandemije.

Navodi se da se nazire kraj pandemije i da bismo uskoro mogli da počnemo normalno da živimo. Međutim, ne možete samo lupiti dlanom o dlan da virus nestane.

Umjesto toga, morati ćemo da se naviknemo na novu riječ – endem. Endemska ili endemska bolest je patologija koja je trajno prisutna na određenom području ili u određenoj populaciji.

Endemi mogu biti prisutni u malom, ali stalnom broju slučajeva na istoj teritoriji ili se mogu javiti u obliku manjih epidemija koje uvijek pogađaju isto područje i ponavljaju se tokom vremena.

“Skoro je sigurno da smo na kraju pandemije, ovo je početak kraja, barem u Velikoj Britaniji. Mislim da će naši životi biti skoro u potpunosti isti kao prije pandemije 2022. godine”, rekao je profesor Džulijan Hiskoks iz Univerzitet u Liverpulu.

Ono što se mijenja je naš imunitet. Koronavirus se pojavio u Vuhanu prije dvije godine i tada smo bili ranjivi. Bio je to potpuno novi virus sa kojim naš imuni sistem nije imao kontakt, a mi nismo imali ni vakcine ni lijekove koji bi mogli da pomognu u borbi protiv njega. Kovid se eksplozivno proširio svetom.

“Endemičnost je urezana u ovaj virus”

Od početka su postojale dvije opcije – ili ćemo istrijebiti koronu, kao što je učinjeno sa ebolom u zapadnoj Africi, ili će se virus smiriti sam od sebe, ali će dugoročno ostati sa nama i pridružiti se nizu endemske infekcije koje su uvijek prisutne, preko HIV-a, morbila i malarije do tuberkuloze.

Druga opcija je izgledala neizbježna od samog početka s obzirom na to da se radi o virusu koji se prenosi vazduhom.

“Endemičnost je urezana u ovaj virus. Veoma sam optimista. Uskoro ćemo doći u situaciju da virus kruži, pri čemu ćemo paziti da zaštitimo najugroženije, dok ćemo prihvatiti da svi ostali budu zaraženi”, rekla je dr Elizabeta Gropeli, virolog sa Univerziteta u Londonu Sen Džordž.

Epidemiolozi obično smatraju da je infekcija endemska kada je njeno širenje doslijedno i predvidljivo.

Azra Gani, epidemiolog sa Imperijal koledža u Londonu, kaže da ćemo se brzo pomiriti sa činjenicom da više nećemo morati da ograničavamo svoje živote, ali će kovid i dalje biti među nama.

“Izgleda da nam je trebalo dosta vremena, ali tek prije godinu dana smo počeli da se vakcinišemo i već smo mnogo slobodniji zbog toga”, rekla je ona.

Jedino što bi moglo pogoršati situaciju je novi soj koji bi savladao omikron i prouzrokovao mnogo težu kliničku sliku. Važno je napomenuti da ako je infekcija endemska, to ne mora da znači da je bolest blaga.

“Imamo neke zaista opake smrtonosne zarazne bolesti koje smatramo endemskim. Velike boginje su endemske milenijumima, ali i dalje ubijaju trećinu svih zaraženih. Malarija je endemska i izaziva 600.000 smrtnih slučajeva svake godine”, rekao je Gani.

Poklapanje sezone gripa i sezone koronavirusa

Kada je čovijek u pitanju, već su vidljivi znaci da on postaje sve manje smrtonosan kako prolazi vreme tokom kojeg ljudski organizmi “upoznaju” koronavirus i “nauče” kako da se bore protiv njega. Očekuje se da će mnogi stariji i ranjiviji ljudi umrijeti tokom endemske faze koronavirusa.

Neki britanski stručnjaci očekuju da se ograničenja neće vratiti, a masovna testiranja na koronavirus će biti okončana ove godine. Gotovo je izvjesno da će na jesen doći dodatne vakcine za ugrožene kako bi se pojačala njihova zaštita tokom zime.

“Moramo da prihvatimo činjenicu da će sezona gripa biti i sezona koronavirusa, a to će biti izazov za nas”, rekao je dr Gropeli.

Važno je napomenuti da siromašnije zemlje još uvijek čekaju vakcine za svoje najugroženije građane – pa neke zemlje još nisu pri kraju pandemije.

Svjetska zdravstvena organizacija je bila jasna da je svet daleko od toga da kovid opisuje kao endem.

“Za svijet je to i dalje pandemija i akutna hitna situacija”, rekao je dr Gropeli za BBC.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti