24 Maja, 2022

Prijava

VIDEO : STATUA MUŠKARCA SA OGROMNIM PENISOM PODIJELILA JAVNOST Ministrica poručila dušebrižnicima: Treba da budete ponosni!

Statua muškarca sa ogromnim falusom izazvala je i oduševljenje i bijs na arheološkom lokalitetu na sjeveru Perua gdje je izložena od početka godine.

Iako možda nije anatomski precizna, grimizna skulptura od fiberglasa vjerna je reprodukcija keramičke posude iz prekolumbovske Močika kulture čiji je narod živio u ovoj oblasti između 150. i 700. godine.

Udaljena 15ak minuta vožnje od regionalne prijestonice Truhilja, statua je već postala hit i stjećište turista i prolaznika koji sa oduševljenjem poziraju pored metar i po visoke figure.

Vandali, pak, nisu impresionirani i skulptura već može da se “pohvali” rupom od metka.

Gradonačelnik Arturo Fernandes Basan rekao je lokalnim medijima da su dvojica ili trojica maskiranih kriminalaca nožem zaprijetila čuvaru lokaliteta a onda oštetila falus skulpture koja je posvećena drevnoj kulturi koja je prethodila Inkama i koja je poznata po seksualno eksplicitnoj grnčariji koja intrigira turiste.

Basan je poručio i da grad planira da podigne čak 30 skulptura posvećenih Močika kulturi, i da će trećina predstavljati erotske činove ili porođaj.

“Naša Močika kultura ove keramičke posude nije smatrala erotičnim već predstavama božanstava”, rekao je Fernandes Basan koji je prije ulaska u politiku bio ginekolog. “Drevni Grci su imali drugačije predstave. Naše su agresivnije i direktnije odražavaju naša osjećanja”, dodao je on.

Figura je izazvala oprečne reakcije javnosti.

Onima koji su se žalili da je neprikladna za djecu, ministarka kulture Perua, Žizela Ortiz je kratko poručila: “Ta ideja da djeca ne bi smela da je vide pripada opskurnim vremenima. Mi Peruanci treba da budemo ponosni na naše raznoliko nasljeđe, uključujući i njegov erotski ili seksualni dio koji je neraskidivi dio ljudskog bića”.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti