22 Maja, 2022

Prijava

ODBJEGLI BANKAR OSUĐEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR ZBOG KRAĐE MILIJARDI VOĐA PROTESTA U KAZAHSTANU? Pozvao Zapad da se obračuna sa Rusijom

Opozicionar se pohvalio da stoji iza protesta u Kazahstanu i da je svakodnevno u kontaktu sa demonstrantima koji mu stalno traže uputstva.

Odbjegli kazahstanski bankar i opozicioni političar Muhtar Abljazov iz svog pariškog egzila proglasio se liderom pobune i protesta koji su neposredno nakon Nove godine zahvatili Kazahstan.

Abljazov se pohvalio Rojtersu da je on vođa protesta i da je u svakodnevnom kontaktu sa demonstrantima koji od njega traže i dobivaju instrukcije.

Muhtar Abljazov pozvao je Zapad da reaguje na ono šta se dešava u njegovoj zemlji jer će, u protivnom, Vladimir Putin podrediti Kazahstan svojim interesima i od “Kazahstana načiniti novu Belorusiju”.

Bivši vlasnik banke BTA i dio klike oko odbjeglog predsjednika Nursultana Nazarbajeva prije nekoliko godina je optužen za pronevjeru 4,5 milijardi dolara sa računa vlastite banke (neki ruski izvori navode 7,5 milijardi) za šta je, u odsustvu, osuđen na doživotni zatvor.

Abljazov je nedavno i u Rusiji, zbog finansijskih malverzacija i “muljanja” sa kreditima ruskih banaka, osuđen, također u odsustvu na 15 godina zatvora.

BTA banka bila je najveća u Kazahstanu i jedna od najvećih na prostoru bivšeg SSSR-a.

Abljazov se potom smjestio u Francuskoj gdje je 2020. godine dobio politički azil.

Ruski mediji navode da se Abljazov trenutno nalazi u Kijevu, odakle je planirao nasilje i nastojao da sruši “legalno izabranu vlast” Kazahstana.

Komsomolskaja pravda navodi da je Abljazov od prošle godina u Ukrajini gdje je prebacio sjedište svog opozicionog pokreta Demokratski izbor Kazahstana.

Pokretu je zabranjeno djelovanje na području Kazahstana, a ministarstvo pravosuđa proglasilo ga je “ekstremističkom organizacijom”.

Moskovski list navodi da je teško povjerovati da je Abljazov “organizator protesta” koji su buknuli zbog povećanja cijena goriva, ali navode da je iskoristio situaciju i nezadovoljstvo naroda za pokušaj puča i nasilno svrgavanje vlasti.

U međuvremenu, sadašnji predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev poručio je “banditima” koji protestuju da će biti “uništeni bez milosti” i dodao da vlasti zemlje drže stvari pod kontrolom.

Istovremeno, Tokajev je metež u zemlji iskoristio i za obračun s klanom dosadašnjeg nedodirljivog vođe Nursultana Nazarbajeva čija je sudbina još neizvjesna.

Naime, nakon vesti da se “sprema da ode u inostranstvo na liječenje” portal orda.kz objavio je da je nekadašnji vladar života i smrti otišao sa kćerkama iz zemlje, a za sada je tu ostao samo njegov brat Bolat. Inače, razjarena gomila u mnogim gradovima tokom nereda rušila je Nursultanove spomenike.

Kako u Kazahstanu vlasti svako malo uključuju i isključuju internet i mobilne telefonske veze, informacije iz Almataja često su kontradiktorne, ali dolaze vesti da je u gradu opsadno i haotično stanje, da se čuju pucnjava i eksplozije, kao i da gore mnoge, uglavnom državne administrativne zgrade. Govori se o desetinama poginulih i među demonstrantima i među policijom, a obje strane međusobno se optužuju za prekomjerno nasilje i okrutnost.

Agencije

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti