26 Maja, 2022

Prijava

Ogroman asteroid kreće se ka Zemlji, proći će pored nas 18. januara

Veliki asteroid kreće se ka Zemlji i proletjeti će pored naše planete 18. januara 2022. godine, najnovije su informacije Nasinog Centra za proučavanje Zemlje.

Asteroid je označen kao 7482 (1994 PC1). Vjeruje se da je oko 2,5 puta viši od Empajer stejt bildinga u Njujorku ili Golden gejta u Kaliforniji.

Kako su istakli u Nasi, asteroid ima prečnik od 1,052 kilometra i period rotacije od oko 2,6 sati. Svemirska agencija ga je klasifikovala kao potencijalno opasan asteroid zbog njegove veličine i relativno bliskih preleta oko naše planete, prenosi RTS

Očekuje se da će asteroid proći pored Zemlje na udaljenosti od 1,98 miliona kilometara 18. januara. Riječ je o asteroidu Apolo, koji je otkrio australski astronom Robert Meknot 1994. godine. Ovaj asteroid napravi pun krug oko Sunca za godinu i sedam mjeseci. Ogromni “svemirski putnik” se može posmatrati čak i osnovnim teleskopom svakih 47 godina. 

Sljedeći put biće blizu Zemlje tek 2105. godine. Asteroid se kreće brzinom od 70.515 kilometara na sat, a na noćnom nebu izgledati će poput zvijezde padalice. Prema analizama iz Nase, ova velika svemirska stijena neće se sudariti sa Zemljom, bar još najmanje 100 godina.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti