25 Maja, 2022

Prijava

Biden proaktivno: Nećemo slati američke vojnike u Ukrajinu

Vašington – Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da neće narediti slanje američkih vojnika u Ukrajinu kao odgovor na moguću rusku invaziju.

„Ta opcija nije na stolu. Ideja da će SAD unilateralno koristiti silu da se suoče sa Rusijom u slučaju njene invazije na Ukrajinu trenutno nije realna. Ali u slučaju da se ta invazija dogodi, biće ozbiljnih posljedica”, rekao je Bajden novinarima ispred Bele kuće, prenosi „Glas Amerike”.

Bajden je to izjavio dan pošto je dva sata razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, posle čega je rekao da su SAD i evropski saveznici „duboko zabrinuti” zbog ruskog gomilanja vojnika blizu granice sa Ukrajinom, i da će odgovoriti „snažnim” ekonomskim sankcijama ukoliko Rusija izvrši invaziju na tu zemlju.

Međutim, čak i bez slanja američkih vojnika, najviši zvaničnici Bijele kuće i Pentagona istakli su u srijedu da i dalje postoje načini da Vašington ojača odbranu Kijeva.

„Postoje opcije da se proširi bezbjednosna pomoć ukrajinskoj samoodbrani”, izjavio je podsekretar za politiku u Pentagonu Kolin Kal na virtuelnom bezbjednosnom samitu, ukazujući na trenutne isporuke municije, protivtenkovskih sistema, radara i drugih kapaciteta.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Džejk Saliven također je branio politiku administracije u domenu pomoći Ukrajini.

„Biti proaktivan znači obaviti pripreme. Otišli smo mnogo dalje od bilo koje prethodne administracije u smislu pružanja defanzivne podrške ukrajinskoj vojsci, daleko prije potencijalnog izbijanja krizne situacije”, rekao je Saliven na samitu, prenosi Tanjug.

Američki predsjednik također je izjavio u srijedu, pred odlazak za Kanzas Siti gdje će promovisati svoj novi dvostranački zakon o infrastrukturi, da se nada da će do kraja sedmice moći da objavi sastanke na „visokom nivou” između Rusije i drugih zemalja NATO.

Prema Kremlju, Putin je tokom jučerašnjeg sastanka naglasio Bajdenu da Ukrajina nije primjenjivala sporazum iz Minska iz 2015. godine, čiji je cilj da se zaustave sukobi u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini, i da je „izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog provokativnih akcija Kijeva u Donbasu.”

Ruski lider optužio je NATO da čini „opasne pokušaje da osvoji ukrajinsku teritoriju” i da nagomilava vojne kapacitete blizu ruske granice, saopšteno je iz Kremlja, navodi „Glas Amerike”.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti