24 Maja, 2022

Prijava

„Liberasion” optužio komesara Hana za korupciju

BEČ– Francuski dnevnik „Liberasion” optužuje evropskog komesara Johanesa Hana za korupciju, navodeći da je Han dozvolio da ga na lovačke izlete i skupe večere i ručkove pozivaju strani lobisti, bez da je, kako je to predviđeno, to prijavljivao, prenose austrijski javni servis ORF i dnevnik Standard.

List navodi da je Han decembra 2015. prihvatio poziv da ide u lov sa belgijskim lobistima, te ukazuje da je kodeksom ponašanja bio u obavezi da Evropskoj komisiji prijavi poziv koji je dobio od lobista „Vlasnika zemljišta” (ELO).

Jedan neimenovani portparol Hana rekao je ORF-u i Standardu da je poziv bio čisto privatne prirode. On je kazao da je učestvovao u lovu sa svojom tadašnjom partnerkom, koja posjeduje lovačku dozvolu.

Han smatra da nije bilo potrebno da taj poziv prijavi registru o transparentnosti, prenosi Tanjug.

Prema „Standardu”, austrijski komesar se dovodi u vezu i sa drugim situacijama s konfliktom interesa.

Tako je u junu ove godine čak tri puta imao ručak ili večeru sa predstavnicom Austrije u revizorskoj komisiji Helga Berger.

Jednom je bio u pratnji svoje aktuelne partnerke Suzane Ris-Paser, ranijom vicekancelarkom.

Kako piše list izlazak u restoran plaćala je Berger, a račun je proslijedila na naplatu revizorskoj komisiji.

Iz kabineta Hana kažu da su takvi susreti dio redovnih razmjena mišljenja komesara sa predstavnicima institucija i organizacija i da ni to nije trebalo prijaviti.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti