28 Maja, 2022

Prijava

Piju vodu sa istog izvora i pune novčanike iz iste kase : Vrijeme je za novu generaciju!

Piše : Tarik Kapetanović @ka5an

Kada u medijima ili na društvenim mrežama pročitam kako političarke ili političari koji su suštinski samo politikanti pozivaju građane i građanke na akciju ili razgovore jednostavno se naježim, podjednako se naježim i kada vidim kako se lažno pravi razlika između građanista i nacionalista.

Oni koji su malo upućeniji i koji su analizirali tokove će se uvjeriti da je i jedne i druge ista majka ljuljala, ali trenutna geopolitička situacija u svijetu ide više na stranu nacionalne političke priče dok su građanisti naizgled u defanzivi.
Možda je to jedan od razloga što građanisti uvijek traže saveznika tamo gdje ga po prirodi stvari ne mogu naći, ali nije neobično da građanisti prave koalicije s nacionalistima ali tada koriste stari trik, nacionalistima ogrnu plašt liberala, demokrata i proEUropljana.

Nije čudno da onda običan glasač u klasičnom nacionalisti ogrnutom plavom zastavom iz Brisela vidi multikulturalistu, demokratu i liberala te da im lako pokloni glas.

Jasno je da nam nedostaju intelektualci koji bi nametali novu i zdravu ideologiju ali njih nema jer su od njih jače sujete, pragmatizam, nepotizam, intrige ali i strani faktor. Sve navedeno utiče na kreiranje unutrašnje politike i ta praksa nikada nije promijenjena, tako je oduvijek bilo i bit će.

Jedno je jasno, i građanisti i nacionalisti piju vodu s istog izvora te da pune novčanik iz iste kase. Zbog toga i ne trebaju biti praktični niti politični, smiju da imaju kompleks više vrijednosti jer im se svaka greška oprašta a samim tim i ne znaju šta znači praktičan život pa ni praktična politika.

Ono što spaja i jedne i druge je politička kultura i komunikacija. Svi se hvale pravdom, sloboda i demokratija i ljudska prava im ne izlaze iz usta ali na terenu glasove dobivaju kroz promovisanje agresivnih istupa, primitivnih govorancija a posebna im je pikanterija sklonost ka radikalnom konvertiranju.

Oba pokreta imaju svoje pristalice i uhljebljene aktiviste i nemaju snagu da se razvijaju i prerastu u ozbiljne pokrete. Sukob koji planirano iniciraju u medijima donosi njima i njihovim simpatizerima pobjedu na izborima u krugu starih simpatizera i članova i to tako traje već decenijama.

Ni jedni ni drugi se ne bave temama koje zanimaju modernu, digitalnu i potrošački orjentisanu masu niti aktivistički orjentisane influencere. Svi su orjentisani samo na prošlost koja im daje snagu za uključenje u neke nove tokove koji će biti bazirani na nekom novom svjetskom dogovoru ili intervenciji.

Zbog toga nije čudno da oba tabora efikasno kreiraju društvene krize na koje nemaju odgovora te da međusobne sukobe pretvaraju u PR za unaprijed određene simpatizere ne osvrćući se na realne probleme oni kreiraju ratove koji razaraju zdravo okruženje. Na kraju kolateralna šteta smo mi, nova generacija koja nije glasala ni 90tih niti je za njih glasala na svim proteklim izborima ali moramo da trpimo i preživljavamo s njima i njihovim trikovima. Do kad, vidjeti ćemo …

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

1 thought on “Piju vodu sa istog izvora i pune novčanike iz iste kase : Vrijeme je za novu generaciju!”

Komentari su zatvoreni

Na pravom putu

Slične vijesti