24 Maja, 2022

Prijava

Velike nacije ne ignorišu najbolnije trenutke: Amerika praznikom obilježila kraj ropstva

VAŠINGTON – Predsjednik SAD Joe Bajden potpisao je danas zakon kojim se „Džuntint” ili 19. jun proglašava 11. federalnim praznikom kojim se obilježava kraj ropstva.

Prethodno je u srijedu ovaj prijedlog usvojen u Predstavničkom domu američkog Kongresa sa 415 glasova „za” i 14 „protiv”, prenosi Glas Amerike.

„Džuntint označava i dugu tešku noć ropstva i najavu vedrijeg jutra”, rekao je Bajden u Bijeloj kući uoči potpisivanja zakona i dodao da je taj dan podsjetnik na „užasne posljedice ropstva u zemlji” u prošlosti i sadašnjosti.

„Velike nacije ne ignorišu najbolnije trenutke. Ne ignorišu te trenutke u prošlosti. Prihvataju ih. Velike nacije ne ignorišu stvari, već se suočavamo sa greškama koje smo počinili. Podsjećanjem na te trenutke, počinjemo da zacjeljujemo rane i da jačamo”, rekao je predsjednik na ceremoniji potpisivanja u Bijeloj kući.

„Džuntint” obilježava dan kada je posljednjim robovima u Americi, 1865. godine u Galvestonu, u Teksasu, rečeno da su slobodni, dvije godine nakon što je potpisana Proklamacija o emancipaciji tokom građanskog rata, čime je okončano 246 godina ropstva u Sjedinjenim Državama.

To je prvi novi federalni praznik od kako je 1983. godine proglašen Dan Martina Lutera Kinga mlađeg.

„Federalnih praznika sa razlogom ima malo i njima se prepoznaju najvažnije prekretnice. Mislim da nema važnije od kraja ropstva u Sjedinjenim Državama”, poručila je demokratska članica Predstavničkog doma Kerolin Maloni.

Zakonski prijedlog o novom prazniku prethodno je jednoglasno usvojen u Senatu, a glasalo se u trenutku kada članovi Kongresa pokušavaju da prevaziđu podjele u pogledu policijske reforme, predložene posle ubistva Afromamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja.

Republikanci u brojnim saveznim državama također usvajaju zakone za koje stručnjaci kažu da ograničavaju biračko pravo.

Republikanci tvrde da je cilj da se spriječe izborne nepravilnosti, dok demokrate ističu da se usvojenim mjerama podrivaju biračka prava manjina.

Velika većina američkih država već priznaje 19. jun kao praznik ili zvanično obilježava ili proslavlja taj dan.

„Džuntint” je plaćeni praznik za zaposlene u državnim upravama u Teksasu, Njujorku, Virdžiniji i Vašingtonu.

Prema zakonu, uvojenom godinu nakon što su zemlju potresali protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti, novi praznik će biti poznat kao Nacionalni dan nezavisnosti Džuntint.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti