25 Maja, 2022

Prijava

Austrijski virusolog: Život kao prije pandemije neće više biti moguć

Austrijski virusolog Kristof Štajninger ocijenio je da život kakav je bio prije pandemije virusa korona neće više biti moguć.

Štajninger je, u izjavi bečkom dnevniku “Prese”, ukazao da se tokom primjene epidemioloških mjera promijenila i psihologija ljudi.

Nećemo nikada više prihvatiti da neko unese virus gripa u bolnice ili da desetine hiljade ljudi koje nisu vakcinisane, niti izliječeni od korone, ili testirane, mogu jedni pored drugih biti na koncertu. U takvim situacijama se više nećemo dobro osjećati“, naglasio je ekspert Medicinskog univerziteta u Beču.

On polazi od toga da će stanovništvo morati da se navikne na nove mjere, da vodi život koji umnogome podsjeća na raniji život. “Samo vakcinom nećemo moći da držimo pod kontrolom pandemiju“, upozorava Štajninger. Virusolog kaže da je, po pitanju vakcinacije, još dug put pred Austrijom, jer je za sada svega deset posto stanovništva potpuno imunizovano. “Na tom putu moramo računati s novim mutacijama, koje mogu zaobići vakcinu. Nalazimo se u trci, u kojoj možda nećemo pobijediti, iako sa vakcinama imamo ispravan instrument u rukama“, rekao je Štajninger. Za održivu borbu protiv pandemije smatra, potrebni su i “drugi stubovi”, i ističe da su potrebni rutinski testovi za pristup određenim mjestima, ali i utvrđivanje nivoa antitijela, kako bi se više saznalo o statusu imuniteta stanovništva. 

On je uvjeren da će obaveza nošenja maski još dugo ostati, prije svega tamo gdje nije moguće držati distancu i gdje je teško kontrolisati da li je neko vakcinisan, izliječen ili testiran, kao što su taksi, hoteli ili javni prevoz.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti