24 Maja, 2022

Prijava

Na današnji dan rođeni Aleksa Šantić i Enver Čolaković

– 1703. Ruski car Petar Veliki osnovao Sankt Petersburg, koji je bio glavni grad Ruskog carstva više od dvjesto godina, do ruske revolucije 1917., kada je prijestolnica preseljena natrag u Moskvu. Sankt Peterburg je s 5,3 milijuna stanovnika drugi najveći ruski grad, i četvrti u Europi nakon Istanbula, Londona i Moskve. Grad je značajno europsko kulturno središte i važna ruska luka na Baltičkom moru.

– 1837. Rođen Wild Bill Hickok, junak divljeg zapada, pravog imena James Butler Hickok, koji je kao vozač kočije došao na zapad gdje su ga proslavile vještine s revolverom i puškom, te mu osigurale ‘zakonodavni’ posao. Bio je kockar i sudionik američkog građanskog rata na pobjedničkoj strani, te inspiracija za brojne priče o divljem zapadu.

– 1868. Rođen Aleksa Šantić, bosanskohercegovački pjesnik. Rođen je u Mostaru gdje je proveo gotovo cijeli život. Najveća djela stvarao je krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a najveći utjecaj na njegovo stvaranje imala je narodna književnost (narodna lirska pjesma – sevdalinka, balada, romansa i narodna epska pjesma). Njegove pjesme pune su emocionalne boli, rodoljublja i ljubavne čežnje za nacionalno i socijalno ugroženim Hercegovcima.

– 1913. Rođen Enver Čolaković, bosanskohercegovački prozaik, pjesnik i prevoditelj. Prevodio je s mađarskog i njemačkog jezika, objavljivao je i stručne tekstove iz fizike i matematike, a radio je kao profesor, kazališni redatelj, korektor i urednik. Najpoznatiji je po svom romanu “Legenda o Ali-paši” iz 1944.

– 1936. Rođen Ivo Brešan, hrvatski dramski pisac, prozaist, slavist i scenarist. Jedan od najplodnijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara europskog ranga i pisac filmskih scenarija za nagrađivane hrvatske filmove. Najpoznatija mu je drama “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, koja je premijeru, iz političkih razloga, zbog vještog ismijavanja totalitarističkog sustava, imala tek 6 godina nakon što je napisana, ali se od 1971. neprekidno pojavljivala na repertoaru kazališta i nakon Brešanove smrti.

– 1937. U kalifornijskom San Franciscu otvoren most Golden Gate, jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada, ali i SAD-a. Most je nakon izgradnje bio najveći viseći most na svijetu, a trenutno zauzima osmo po veličini mjesto u svijetu i drugo u SAD-u, nakon mosta Verrazano-Narrows u New Yorku. Zbog svoje visine i jakih struja u kanalu kojeg prelazi, most u prosjeku jednom u dva tjedna postane poprište samoubojstva, zbog čega na njemu postoje telefoni s direktnom vezom s centrom za psihološku pomoć.

– 1964. Umro Džavaharlal Nehru, indijski državnik i političar, nakon Gandhija najznačajniji borac za oslobođenje Indije od kolonijalnog ropstva. Nositelj je titule Pandit (učitelj). S Josipom Brozom Titom i Gamalom Abdelom Naserom osnovao je Pokret nesvrstanih.

– 2011. Umro Gill Scott-Heron, jedan od najutjecajnih glazbenika i začetnik hip hopa. Bio je poznat po snažnim političkim parolama u svojoj glazbi i prvi glazbenik koji je iskoristio svoju glazbu kako bi kroz nju progovorio i otvoreno napao Apartheid u Južnoj Africi. Eksperimentirao je s jazzom, soulom, bluesom i narativnim stilom.

– 2014. Na predsjedničkim izborima u Egiptu pobijedio bivši zapovjednik vojske Abdel Fatah el-Sisi, koji je predvodio svrgavanje islamističkog predsjednika Muhameda Mursija, srpnja 2013. godine.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti