25 Maja, 2022

Prijava

Pjesme Đorđa Balaševića ušle u udžbenike za osnovce u Srbiji

Poznati kantautor Đorđe Balašević ušao je u udžbenike muzičke kulture za osnovnu školu.

Kako navodi Euronews Srbija, od ove godine u udžbeniku za osmi razred, izdavačke kuće Klet, našla se njegova “Drvena pjesma”, dok su u nižim razredima svoje mjesto našle pesme “D-mol” i “Devojka sa čardaš nogama”. Fanovi Đorđa Balaševića na društvenim mrežama oduševljeno komentarišu da su znali da se to moralo desiti i da su pjesme “panonskog mornara” zasluženo ušle u nastavu u školi.

Maja Sokolović Ignjačević, jedna od autora Kletovog udžbenika muzičke kulture, kaže da je Đorđe Balašević jedan od naših najvećih kantautora u oblasti pop muzike, da mu treba dati na značaju i upoznati mlađe genracije sa njegovim radom. Napominje da su u udžbeniku nastojali da obuhvate i popularnu muziku koja je mladim generacijama daleka. 

Nama je bio cilj da približimo Balaševića, ali i druge autore koji su zadužili naše društvo, mladima. U našim udžbenicma se pojavljuju Šaban Bajramović, Đorđe Balašević i Zdravko Čolić, ali i brojni strani popularni bendovi i autori.

U udžbeniku za osmi koji je odobren i treba da bude objavljen ima čitavo jedno poglavlje o popularnoj muzici gdje smo uvrstili sve žanrove od džeza, bluza, popa, roka, hip-hopa“, kaže Sokolović Ignjačević za Euronews Srbija. 

Ona je navela da se često pri pomenu muzičke kulture misli samo na umjetničku muziku, a da je zapravo muzička kultura ravnopravna zastupljenost – popularne muzike, narodne -tradicionalne muzike i klasične muzike. 

Radila sam istraživanje o tome kako reference iz popularne kulture utiču kao podsticaj djece na učenje.

Naučno je dokazano da kada uvedete djeci nešto što je bliže, oni budu motivisaniji za učenje. Veliko je pitanje koliko je djeci danas Balašević bliži nego Betoven. To puno zavisi od porodice i muzike koja se sluša u kući“, istakla je Sokolović Ignjačević. 

Popović: Balašević zaslužio i više Rok kritičar Petar Peca Popović smatra da je Balaševiću mjesto u školskim udžbenicima, ali da  to “i nije velika čast za njega ako se zna ko je sve stigao u đačke udžbenike u Srbiji”. 

Mi u Vojvodini, Srbiji i na teritoriji bivše Jugoslavije nismo imali nekoliko Đorđa Balaševića, imali smo jednog i kao takav mislim da je zaslužio mjesto u udžbenicima. Zaslužio je i više prostora, ali sa nečim mora da se počne.

Njegovo djelo je toliko da tek mora da se otkriva“, naveo je Popović za Euronews Srbija. Ističe da se sada govori samo o pjesmama Đorđa Balaševića, ali da su tu i njegove knjige, zbirke pjesama.

Smatra da je potrebno da prođe određeno vreme, desetak godina, i da ćemo tek sa te vremenske distance moći da vidimo šta smo izgubili. Mora da se izdvoji kvalitet i nastavnici muzičke kulture smatraju da je Balaševiću mjesto u udžbenicima, jer je on dio našeg identiteta. 

Nastavnica muzičkog u Osnovnoj školi “Vasa Pelagić” u Kotežu Aleksandra Stanković smatra da mora da se izdvoji kvalitet i da se to nađe u udžbenicima. “Nastojimo da djecu motivišemo da se kvalitetno bave muzikom. Program muzičke kulture je krcat i ne može sve da se postigne.

Od afiniteta i motivisanosti nastavnika zavisi da li će sa djecom više da istražuje o autoru od onog što je u udžbeniku. Za pjesme Đorđa Balaševića potrebno je više vremena, djeca ih čak ne razumiju. Većina nastavnika, sa kojima smo u kontaktu  pozitivno reaguje na to što je Balašević u udžbenicima“, kaže Stanković. 

Cijli tekst Euronews Srbija možete pročitati na OVOM LINKU.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti