24 Maja, 2022

Prijava

Nakon virusa u kanalizaciji pronađena visoka koncentracija Vijagre

Visoke koncentracije Vijagre i drugih lijekova koji se koriste za liječenje erektilne disfunkcije pronađene su u seulskim otpadnim vodama, a očekuje se da će se njihova prisutnost u urbanom području povećati

Prisutnost hemikalija koje se koriste u tim lijekovima – inhibitora fosfodiesteraze-5 (PDE-5i) – bila je velika vikendom u postrojenjima za preradu otpadnih voda u Gangnamu, u kojem se nalaze noćni klubovi, barovi i lokali s prostitutkama, pokazalo je novo istraživanje. 

Procijenili smo da je količina potrošnje PDE-5i za 31 posto veća nego u područjima s manje noćnog života“, napisali su naučnici u radu objavljenom u časopisu “Scientific Reports”. Stručnjaci su proučavali prisutnost hemikalija u dotoku i otpadnoj vodi dva uređaja za preradu otpadnih voda (STP) u glavnom gradu Južne Koreje, kao i u prihvatnim vodama. 

Njihova istraga pokazala je da postojeći uređaji za preradu otpadnih voda “nisu mogli da prihvate” količine tih hemikalija. 

“Jedva su u kućnim otpadnim vodama preradili PDE-5i i na kraju ih ispuštali“, navodi se u radu. “S obzirom na sve veće tržište, može se očekivati da će se sve više PDE-5i ispuštati u urbanim područjima“, dodaje se. Oko 23 posto južnokorejskih muškaraca starosti od 30 do 39 godina pati od erektilne disfunkcije, pokazuju studije, a ukupna prodaja PDE-5i prvih 20 korejskih farmaceutskih kompanija dosegla je 133 miliona dolara u 2019. godini. 

Zbog djelotvornosti u poboljšanju seksualnih performansi muškaraca, hemikalija se često ilegalno koristi u mnogim zemljama kao sastojak medicinskih tonika, dodatak ishrani i biljni dijetetski proizvod. 

Nedavno istraživanje otkrilo je PDE-5i i njihove analoge u 80 od 188 namirnica i dodataka ishrani koji se prodaju u Koreji. Oko 322 miliona pacijenata u svetu paktiće od erektilne disfunkcije 2025. godine, a predviđa se da će prevalencija poremećaja u Aziji skočiti s 87 miliona u 1995. na 200 miliona u 2025. zbog starenja stanovništva.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti