28 Maja, 2022

Prijava

Google od sada uči kako da izgovara neobična imena

Google predstavlja pregršt novih ispravki koje će Asistentu poboljšati izgovaranje neobičnih imena i razumijevanje konteksta razgovora koje s njim dijelite.

Za početak ćete uskoro imati priliku da ga naučite kako izgovarate imena vaših kontakata, slično kao što ga već možete naučiti kako izgovarate svoje ime. Prema Google-u, „Asistent će slušati vaš izgovor i pamtiti ga“, bez potrebe da kompanija čuva snimak. Google predstavlja pregršt novih ispravki koje će Asistentu poboljšati izgovaranje neobičnih imena i razumijevanje konteksta razgovora koje s njim dijelite. Google kaže da će ta funkcija prvo biti dostupna na engleskom, iako se “nada” da će biti dostupna i na drugim jezicima. Kada na telefon stigne novo ažuriranje, dodirnite “Record your own” opciju u polju za kontakt u meniju podešavanja Asistenta da biste započeli.

Kompanija kaže da je u potpunosti obnovila modele razumijevanja prirodnog jezika AI da bi tačnije shvatila kontekst. Zahvaljujući uključivanju Google-ove BERT tehnologije, ona sada može obrađivati riječi holistički, umjesto jednu po jednu. Sa tim dodacima, Google tvrdi da „Asistent sada može da odgovori skoro 100 posto tačno na alarme i zadatke tajmera“. U praksi to znači da možete učiniti nešto poput promjene mišljenja u sredini rečenice i Asistent će slijediti vaš tok misli. Ako živite u SAD-u, ovu funkciju možete isprobati već danas na pametnom zvučniku koji podržava Asistent, a dostupnost na telefonima i pametnim ekranima će uslijediti „uskoro“.

I na kraju, Google koristi istu BERT tehnologiju da bi dodatno poboljšao kontekstualnu svest Asistenta. Recimo da započnete razgovor o Majamiju i na kraju zatražite preporuke za najbolje plaže, znati će se da mislite na plaže u Majamiju. Slično tome, također može da razume pitanja u vezi sa stvarima koje gledate na telefonu ili pametnom ekranu. Sva ta poboljšanja treba da čine razgovore sa Asistentom prirodnijim i korisnijim.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti