25 Maja, 2022

Prijava

Kakav PR: Vino iz svemira dolazi na zemlju!

Nakon što su godinu dana bile na Međunarodnoj svemirskoj stanici, dvanaest boca vina iz Bordoa vraća se na zemlju, na detaljnu analizu uticaja mikrogravitacije na to piće, prenosi magazin “Vino & Fino”.

To je prvo vino koje je zvanično putovalo u svemir. Kako prenosi taj magazin, ovih dana očekuju se vijesti o sigurnom dolasku SpaceX Dragon teretne kapsule koja sadrži izvanredno zanimljive i važne uzorke, među kojima je i vino iz Bordoa, uz 320 sadnica merloa i kaberne sovinjona. 

Kapsula je prvobitno trebalo da sleti u Atlantski okean, ali je zbog lošeg vremena odlučeno da se dragocjeni teret usmjeri ka Meksičkom zalivu, zapadno od Floride. 

Vino tokom boravka na svemirskoj stanici nije otvarano, a staklene boce bile su upakovane u čelične cilindre. 

Kompanija “Space Cargo Unlimited” iz Luksemburga, koja je odgovorna za ovaj eksperiment, imala je za cilj da prati sazrijevanje vina tokom jednogodišnjeg boravka u svemiru. 

Neke od boca biće otvorene u februaru, na degustaciji u Bordou u prisustvu vodećih francuskih stručnjaka za vino. Nakon toga uslijediti će višemesečne hemijske analize koje će pokazati na koji je način odsustvo gravitacije uticalo na sedimente u vinu. 

Osnivač i direktor kompanije “Space Cargo Unlimited” Nikola Gom rekao je za Asošijeted pres da se jako raduje degustaciji “svemirskog vina”, ali da su sadnice zapravo najvažniji dio eksperimenta. 

Želimo da nađemo rešenja za zdravu i organsku poljoprivredu budućnosti“, rekao je Gom i objasnio da će u budućnosti poljoprivredne kulture morati da se prilagođavaju sve težim uslovima na Zemlji. 

Serija eksperimenata u svemiru dizajnirana je tako da simulira neke od ovih uslova. Magazin “Vino & Fino” prenosi da je Edvin Baz Oldrin, učesnik misije Apolo 11 koja je odvela prve ljude na Mjesec, ponio malo vina sa sobom kako bi se pričestio u svemiru i da je to prvo vino koje je putovalo u svemir, a koje se tamo našlo bez znanja šire javnosti. 

Čelnici agencije NASA donijeli su odluku da ovaj čin drže u tajnosti, kako ne bi izazvali polemike o vezi – ili konfliktu – religije i nauke. 

Tek decenijama kasnije otkriveno je da je čuveni astronaut te godine obavio prvu pričest na Mjesecu.

Autor: Tanjug

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti