29 Maja, 2022

Prijava

Amazon ugasio Parler: Stigla tužba da su licemjerni i politički motivisani

Društvena mreža Parler tužila je tehnološku kompaniju Amazon, tvrdeći da je njenom suspenzijom donijela nezakonitu i politički motivisanu odluku u korist kompanije Twitter.

U tužbi podnijetoj Okružnom sudu u gradu Sijetlu, kompanija Parler je navela da joj je Amazon nanio žestok udarac prekidom usluga web hostinga – nakon što su Apple i Google prekinuli distribuciju njihove aplikacije, prenosi Glas Amerike.

Sudskom tužbom Parler od Amazona traži trostruku odštetu, vraćanje prethodnog statusa, i usluge koje je ranije ugovorio.

Također, zahtjeva i novčanu odštetu tvrdeći da je imao više od 12 miliona korisnika i izgubila milione – u trenutku u kom je odlazeći predsjednik Donald Tramp sugerisao konzervativnim pristalicama da društvenu mrežu Tviter zamjene Parlerom.

“Bez Amazona, Parler je gotov jer nema načina da se poveže na mrežu”, navodi se u tužbi.

Istovremeno, kompaniju Amazon optužio je za licemjerje zbog nepovjerenja u vezi sa Parlerovim sposobnostima za nadziranje rada platforme – uključujući uklanjanje sadržaja koji potiču nasilje.

Ukazano je da je Amazon suspendovao Parler uprkos tome što u tom smislu nije razmatrao Twitter – društvenu mrežu na kojoj je, kako tvrde, nedavno jedna od čitanijih i prenošenijih objava bila “Objesite Majka Pensa”, aktuelnog američkog potpredsjednika, navodi se u tužbi Parlera.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti