25 Maja, 2022

Prijava

Smrtna kazna za digitalnu demokratiju je donesena: Na redu smo svi mi!

Piše : Tarik Kapetanović @ka5an

Počeo sam da pišem ovaj tekst u obliku Facebook statusa a onda sam pomislio kroz koliko filtera će proći te da se možda neće svidjeti gazdama te sam odlučio da se vratim staroj dobroj blog platformi koju plaćam svojim novcem.

Znam da ono što platim neće ugasiti a da sve ono što je besplatno može biti ugašeno. U tom duhu nastavljam sa redovnim plaćanjem svoje domene kao i hostinga na kojem već godinama opstaje ova web stranica.

Stvari su jasne, jednostavno se ne slažem sa odlukama Facebooka i Twittera da nekoga pa bio to i Donald Trump koji je napravio katastrofalne greške na kraju svog mandata cenzurišu uklanjanjem profila.

Ne dopada mi se virtuelna demokratija koja očito to nije bez obzira što je uzrokovana nasiljem koji su za svaki prijekor. Međutim, ako je već urušeno povjerenje u demokratiju zašto je trebalo da u istom danu izgubimo povjerenje i u virtelunu demokratiju koja je bila jedini spas od prestrašne stvarnosti.

Kad sve tako može da propadne u jednom danu, čovjek se jednostavno zapita da li je to nešto i postojalo ili se demokratija pakovala kao paketić sa lijepom mašnicom na vrhu koji je služio kao koruptivna valuta za one koji su iza svega toga krili svoje interese.

Koliko je samo novca potrošeno u Bosni i Hercegovini na promociju demokratije, koliko je seminara u najskupljim hotelima održano na temu slobode govora i onda baš nakon najteže godine u novijoj istoriji izgubimo sve pa i demokratiju i slobodu govora.

Za ovu temu je potpuno nevažno Trumpovo ime ili način njegovog vođenja njegove zemlje, nevažan je i koncept njegovih govora i obraćanja javnosti, jedino što je zaista važno jeste aposlutna cenzura kojoj je on bio pokusni kunić.

Ta cenzura se odnosila na trajno brisanje njegovih profila povodom događaja koje niko normalan ne može opravdati.

Ozbiljna diskusija na ovu temu se nije javno čula, analitičarke i analitičari koji su dali svoje komentare na dešavanja u Americi su jednostavno zaobišli temu apsolutne cenzure društvenih mreža koja se desila i pokazala stvarno lice svijeta u kojem živimo.

Svako normalan se zapitao šta će sutra biti s mojim porukama koje se možda neće svidjeti administratorima Facebooka i Twittera, hoće li i moje poruke i profili u koje ulažem trud, novac i vlastitu ličnost završiti jednim klikom na smetljištu – trajno obrisani.

Ko su zapravo Facebook i Twitter ?

Možda je to osnovno pitanje koje sebi trebamo postaviti. Da li su to društvene mreže, platforme za besplatno komuniciranje i odavanje naših podataka, marketinške platforme ili su Facebook i Twitter zapravo mediji koji imaju pravo da favoriziraju jednu politiku u odnosu na drugu, da biraju predsjedince i predsjednike i da određuju političku zbilju svijeta?

Ako su ovo zadnje, onda su se stvari promijenile i jasno je da Facebook i Twitter služe političkim elitama jedne političke opcije.

Sve je to legitimno, samo onda treba korisnicima dati pravo na izbor te da svoja stroga pravila primjene na svima koji promovišu bilo kakav oblik nasilja.

Zašto je nasilje koje se dešava u Bosni i Hercegovini, Srbiji ili Hrvatskoj ili da ne kažem u Siriji manje bitno od nasilja koje se dešava u Americi ili Engleskoj i zašto se naše nasilje ne sankcioniše na isti način kako je to rađeno u Americi?!

Da li su Facebook i Twitter postali prijeki sud ?

Na to pitanje trebaju dati odgovor institucije koje će sigurno proceusirati i kazniti Trumpa za ono što je učinio (ako je učinio) nakon što se dokaže da je kriv, do tad je on slobodan čovjek i predsjednik Amerike. Međutim Facebook i Twitter nisu čekali zvanične instucije, oni su presudili i donijeli odluku da je vrijeme za smrtnu kaznu.

Zašto je Trumpova smrtna kazna na društvenim mrežama važna za nas?

Mnogi će reći da nam to nije bitno, ali sada se vratimo godinu unazad u vrijeme kada je pandemija tek počinjala i kada su lockdowni postajali naša realnost. Gdje smo u tim momentima bili – odgovor je jasan, na društvenim mrežama!

Šta smo radili?

Pretraživali smo mreže i komunicirali sa onim dragim ljudima koji su nam nedostajali. Kakve su bile posljedice po nas i našu djecu – trajne!

Zašto – jer je kompletna situacija uticala na naš socijalni život i na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Zašto smo tada birali društvene mreže ?

Odgovor je jednostavan, vjerovali smo im i mislili smo da su slobodne i bez cenzure. Zbog toga su one postale i tako popularne u tako brzom roku.

Šta imamo danas ?

Nakon smrtne presude za Trumpa na Facebooku i Twitteru svako normalan će se zapitati da li je sloboda na internetu konačno nestala. Oni malo upućeniji će znati da idemo ka vrlo kontrolisanom društvu u kojem ćemo biti strogo nadzirani i praćeni a to smo već osjetili kroz stavljanje maski na lice i ograničenje kretanja čemu je uzrok bila pandemija.

Ja jednostavno odbijam da budem kurban (žrtveno janje) i ne želim da mi sutra neki Facebook ili Twitter administrator obriše ovaj post samo zbog toga što se neki dio istog njemu nije dopao.

Školovao sam se i učio kako bih mogao ispisati ove redove i upozoriti sve nas – vas i samog sebe da moramo početi razmišljati o onome što dolazi.

Ukoliko ova 2021. godina donese kontrolu koja će cenzurisati i one koji imaju pravo ali i one koji griješe samo zbog toga što se to nekome ne dopada ili što taj neko navija za jednu političku opciju, kandidata ili sistem onda smo svi u velikom problemu.

Na kraju na testu je država i njene instucije za koje smo ginuli i mi i naši očevi i djedovi, ukoliko iznad prolivene krvi za slobodu postavimo šefove Facebooka i Twittera, naša i njihova borba nema smisla, kao što nema smisla ni naša nezavisnost ni državnost a ako je Amerika dopustila sebi da se sve to poništi u jednom danu mi nikako ne smijemo – jer smo ako ništa mnogo stariji od Amerike!

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

1 thought on “Smrtna kazna za digitalnu demokratiju je donesena: Na redu smo svi mi!”

  1. Marijan Miletic

    Jarane, pogrešne škole si ti učio. Upravo sam odslušao 3 sata Vučića na TV. Opozicije u parlamentu nema.
    Trumpa treba doživotno isključiti iz politike. Setih se Mladića koji se obračunavao sa balijama :-(

Komentari su zatvoreni

Na pravom putu

Slične vijesti