19 Maja, 2022

Prijava

Virus ne treba da nas čudi: Lovci na trofeje ubiju po jednu životinju svake tri minute

Istraživanje lovnog turizma koje je nedavno sporovedeno pokazalo je da su u posljednjih 10 godina lovci na trofeje ubili po jednu životinju na svaka tri minuta.

Više od 1,7 miliona životinja, uključujući lavove, slonove i ugrožene nosoroge, pobijeno je u protekloj deceniji, a bogati lovci na trofeje nadmetali su se u tome ko će ustrijeliti najcjenjeniju životinju. 

Ovi poražavajući brojevi pojavili su se u knjizi koja otkriva veze između ove lovne industrije u kojoj se obrće više od 300 miliona funti godišnje i moćne svjetske finansijske elite. 

Eduardo Gonsalvis u knjizi “Trofiliks: Najveći lovci i tajne lovne industrije”, otkriva i da je najnovija pomama među američkim lovcima pucanje na divlje svinje iz brzih, niskoletećih helikoptera. 

On naime tvrdi da predsjednik Južne Afrike Siril Ramfoza ima farmu za uzgoj divljači i da je dio lovne mafije preko koje je prigrabio korist od nekoliko miliona funti prodajući retke životinje lovcima na trofeje.

Također navodi da je gotovo 800 lovaca osvojilo priznanje “Afrikan big 5”, nagradu lovne industrije onima koji su ubili najmanje jednog lava, slona, leoparda, crnog ili bijelog nosoroga i bivola. 

Navodi i da promoteri lova iz Međunarodnog safari kluba dodjeljuju posebnu nagradu svima koji upucaju više od 80 afričkih životinjskih vrsta, kao i da su ljubitelji lovačkih igara uložili više od 600.000 funti u lažnu kampanju na Facebooku i Twitteru koristeći lažne naloge predstavljajući se kao Afrikanci koji apeluju na Borisa Džonsona da ne zabrani uvoz lovačkih trofeja u Britaniju. 

Također su navodno uložili više od 1,5 miliona funti za donacije američkim političarima, uključujući i Donalda Trampa. “Buduće generacije će se sa užasom osvrtati na to kako smo dozvolili da najugroženije vrste na svijetu ubijaju adrenalinski narkomani u potrazi za selfijima na kojima se cere pored jezivih suvenira.

U lovu na trofeje nije riječ o šačici bolesnih pojedinaca – riječ je o ogromnoj svjetskoj industriji koja posjeduje izvanrednu moć i manipuliše vladama“, naveo je Gonsalvis. 

Lovci koji tamane divlje svinje iz zraka čak su ovu bezumnu zabavu nazvali “Hogpokalipsa danas” – aludirajući očigledno na film Frensisa Forda Kopole “Apokalipsa danas” iz 1979. godine, u kome američki vojnici iz helikoptera pucaju na nenaoružane vijetnamske civile. 

Na internet-stranici kompanije “Lov na divlje svinje iz helikoptera” sa sjedištem u Teksasu, hvale se da “nema ništa ljepše od zujanja nad gomilom svinja i kada opustite prst koji svrbi”. 

Inače, južnoafrički predsjednik Ramafoza je optužen kao član grupe nazvane “Stad gejm briders” koja svake godine zaradi oko sedam miliona funti na legalnim aukcijama divljih životinja. 

Prethodno je odbacio tvrdnje da je umiješan i u lov na trofeje, već tvrdi da njegova farma divljih životinja samo uzgaja divljač i da se njom rukovodi “u skladu sa najstrožim pravilima očuvanja i zaštite divljih životinja” i da se ni on ni njegova farma ne bave ilegalnim ili neetičkim aktivnostima, prenosi Dejli mejl. 

Inače, kampanju Gonsalvesa za zabranu lova na trofeje podržale su i brojne poznate ličnosti, poput Leonarda Dikaprija i Džoane Lumli.

Autor: B92

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti