25 Maja, 2022

Prijava

Washington: Trumpove pristalice na samom pragu ulaska u Kapitol

Na društvenim mrežama objavljen je snimak sukoba pristalica Donalda Trampa i policije.

„Trampove pristalice sukobile su se sa policijom na stepenicama Kapitola dok Kongres unutra broji glasačke listiće“, prokomentarisao je američki novinar Filip Luis.

​„Trampove pristalice srušile su četiri sloja sigurnosne ograde i pokušavaju da uđu u zgradu Kapitola. Ovo je najluđa stvar koju sam video u životu. Hiljade demonstranata, policija ih ne može zaustaviti ”, napisao je reporter Elijah Schaffer komentarišući trenutnu situaciju u Vašingtonu.

Pristalice Donalda Trampa okupile su se u Vašington na poziv američkog predsjednika koji je zakazao skup ” Spasimo Ameriku” zbog izbornih rezultata za koje Trampov tim tvrdi da su neregularni. Istovremeno, Kongres u Vašingtonu danas treba da potvrdi izbor novog predsednika SAD.

Oba doma Kongresa, Senat i Predstavnički dom, razmotriće na sjednici rezultate elektorskog koledža, koji je odlučio da je pobjednik predsjedničkih izbora kandidat demokrata Džozef Bajden. Prema zvaničnim rezultatima, on je prikupio 306, naspram 232 elektorska glasa republikanskog kandidata i aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trampa.

I pored rezultata elektorskog glasanja, republikanci se i dalje bore da vlast ne predaju demokratama i tvrde da su izbore pratile brojne neregularnosti.  

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti