20 Maja, 2022

Prijava

Porodica Elona Muska nekada je posjedovala rudnik smaragda u Zambiji – evo fascinantne priče o tome kako su postali vlasnici tog rudnika

Sredinom 1980-ih, otac Elona Muska, Errol i njegov kopilot bili su na putu za Englesku avionom za koji su se nadali da će ga prodati kad tamo slete. 

x

Nikad nisu stigli na odredište. Umjesto toga, Errol se vratio u Južnu Afriku s pola udjela u zambijskom rudniku smaragda, što je pomoglo finansiranju raskošnog načina života jahti, skijaškog odmora i skupih računara njegove porodice.

Upravo je taj način života, kaže Errol, pretvorio Elona u vrstu trgovačkog avanturista koji će kasnije prekršiti pravila automobilskog biznisa sa Teslom, a zatim nastaviti sa svemirskim letovima sa SpaceX-om .

Local employees are hired to work at Kagem’s washing plant. Photo by Stanislas Detroyat.

Način na koji Errol kaže da je sve počelo s nezgodnim vjerskim praznikom.

Na putu za Englesku, Errol i njegov kopilot dobili su vijest da će njihov prvi plan leta koštati mnogo novca.

„Letjeli smo u Džidu, bio je vjerski praznik i rekli su da ako uđemo sada moramo platiti 2000 dolara, ali ako sačekamo 10 dana, možemo ući bez naknade. Tako smo odlučili da se vratimo na jezero Tanganyika odakle smo bili, mislim da smo bili u Džibutiju. “

Tamo su dvojica Južnoafrikanaca naletjeli na grupu Italijana koji su, kako se dogodilo, bili na tržištu za avion. Errol je odredio svoju cijenu i sve je bilo dogovoreno.

“Otišli smo do kupca i on je otvorio svoj sef, bilo je samo hrpe novca i on mi je isplatio 80.000 funti, bila je to ogromna količina novca za ono vrijeme”, rekao je.

Stojeći s gotovinom u ruci, Errolu je pala na pamet još jedna ponuda koju nije mogao odbiti: Da li bi želio kupiti pola rudnika smaragda za polovinu svog novog bogatstva?

“Rekao sam, ‘Oh, u redu’. Tako sam postao polovični vlasnik rudnika, a smaragde smo dobivali narednih šest godina. “

Bila je to unosna odluka. Errol je zaposlio rezača u Johannesburgu i prodavao kamenje gdje god da je putovao kao inženjer ili na porodični odmor.

Sada, njegov sada poznati sin takođe se prihvatio trgovine s draguljima, s posebnim rezultatima .

Izvor : https://www.businessinsider.co.za

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti