24 Maja, 2022

Prijava

Mislite da vam je moblitel hackovan: Evo znakova da potvrdite vaše sumnje!

Da li ste se ikada zapitali kako možete da znate da vam je telefon “napadnut”?

Ako je vaš uređaj spor, obično je to prvi pokazatelj da se neko ušunjao unutra, a uz to se i baterija brzo prazni a aplikacije ne rade ispravno. Napad se najčešće izvodi skrivenom instalacijom zlonamjernog softvera, objasnio je Pavel Mjasojedov, partner i direktor ruske kompanije “Intelektualni rezervi”.

“Ovaj softver dolazi do mobilnog telefona putem interneta ili kablovskom vezom sa drugim računarom. Na primjer, kada telefon u neregistrovanom servisnom centru dajete na popravku”, dodao je stručnjak.

Hakeri pokušavaju da prodru u mobilni telefon uz pomoć programa koji nisu zahtjevni za performanse uređaja i punjenje baterije.

U početku telefon možda neće pokazivati znakove hakovanja, a jedini znak biće obavještenja u aplikacijama i na društvenim mrežama. Ali kasnije će telefon početi da signalizira provalu sam. Prije ili kasnije, početi će prekidi u njegovom radu. Prije ili kasnije, nešto će krenuti po zlu, rekao je Mjasojedov za agenciju “Prajm”.

Da bi se zaštitili, proizvođači preporučuju instaliranje aplikacija preuzetih isključivo iz sigurnih izvora i izbjegavanje povezivanja sa nepoznatim računarima.

Ako sumnjate da je vaš pametni telefon već hakovan, stručnjak savjetuje da pozovete korisničku službu proizvođača ili prodavača uređaja. Objasniti će vam gdje možete da obavite dijagnozu na telefonu i oslobodite se sumnji.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti