29 Maja, 2022

Prijava

Kad bi se pitali vjernici svijet bi izgledao ovako: Katolička crkva u Hrvatskoj nudi pomoć u obnovi srušenih objekata SPC

U zemljotresima koji su prije nekoliko dana pogodili Petrinju, Glinu i okolna naselja, teško su oštećeni i brojni objekti Srpske pravoslavne crkve (SPC). Sada je pomoć ponudila Katolička crkva u Hrvatskoj.

Požeški biskup Antun Škvorčević, koji je i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, uputio je 30. decembra gornjokarlovačkom episkopu Gerasimu Popoviću izraze saučešća povodom stradanja njegovih vjernika u zemljotresu, izrazivši spremnost Karitasa Požeške biskupije za pomoć stradalima.

U izjavi za Jutarnji list, episkopov sekretar, đakon Nebojša Anđić, izjavio je da je „dobrodošla svaka pomoć“ i da nema nikakvih prepreka za razgovor između Gerasima i Škvorčevića, jer su potrebe velike.

Prema službenim stranicama Gornjokarlovačke eparhije, a kako prenosi Jutarnji list, tamošnji objekti u vlasništvu SPC-a, pretrpejli su veliku štetu. Tako je uz fotografije nastale štete, objavljeno kako je usljed potresa stradao hram Svetog oca Nikolaja koji se nalazi u Petrinji na groblju, a također i parohijski dom u kome se privremeno nalazi kapela posvećena Svetom Spiridonu.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Glini, koji je obnovljen prije četiri godine, sada je pretrpio ozbiljna oštećenja u vidu pucanja zidova i zvonika, i nalazi se van upotrebe. Parohijski dom koji se nalazi uz hram je također pretrpio ogromna oštećenja, pa je i sveštenik u Glini ostao bez krova nad glavom.

Najteže su prošli Hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Majskim Poljanama, koji je potpuno uništen, kao i poznati manastir Komogovina iz 15. vijeka, koji se nalazi između Petrinje i Kostajnice.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti