24 Maja, 2022

Prijava

Twitter: Uklanjamo sve postove u kojima piše da pandemija ne postoji!

Društvena mreža Twitter saopštila je u srijedu da će korisnici morati ukloniti nove tvitove koji prenose štetne, lažne ili obmanjujuće tvrdnje o vakcinaciji protiv kovid 19, proširujući svoja pravila o dezinformacijama o koronavirusu.

Facebook i Google također su u zadnjim sedmicama 2020 najavili zabrane lažnih tvrdnji o vakcinama koje se kose s informacijama stručnjaka za javno zdravlje.

Kako su naveli, od korisnika bi se moglo zatražiti uklanjanje tweetova sa lažnim tvrdnjama koje sugeriraju da se vakcine “koriste za namjerno nanošenje štete populaciji ili kontrolu nad njom, uključujući izjave o vakcinama koja pozivaju na namjernu zavjeru”.

Politika, objavljena iste sedmice kada prvi Amerikanci primaju vakcinu protiv kovid 19, također će se primjenjivati na lažne tvrdnje da pandemija nije stvarna ili ozbiljna, a vakcinacija nepotrebna.

U Twitteru su također rekli da od početka sljedeće godine mogu da počnu sa označavanjem ili stavljanjem upozorenja na tvitova koji unaprijeđuju “neutemeljene glasine, osporene tvrdnje, kao i nepotpune ili van kontekstualne informacije” o vakcinama.

Portparolka Twittera rekla je da će kompanija zajedno sa partnerima iz javnog zdravstva utvrditi koje su dezinformacije o vakcinama dovoljno štetne da opravdavaju uklanjanje.

Facebook i Google također su posljednjih sedmica najavili zabrane lažnih tvrdnji o vakcinama koje se kose s informacijama stručnjaka za javno zdravlje.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti