25 Maja, 2022

Prijava

Kina zna što drugi ne znaju: Tripadvisor blokiran bez objašnjenja ali s razlogom

Kineska vlada krenula je u novo “čišćenje” vlastitog web prostora pa su s tim u vezi uklonili Tripadvisor iz svih trgovina mobilnih aplikacija u zemlji.

POLAND – 2020/03/23: In this photo illustration a Tripadvisor logo seen displayed on a smartphone. (Photo Illustration by Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Kineski ured za kibernetički prostor objavio je u u utorak kako je uklonjeno 105 mobilnih aplikacija koje se odsad smatraju “ilegalnim” u Kini, a među njima se našla i aplikacija Tripadvisor, američkog giganta za putovanja.

Većina ukinutih platformi pripada lokalnim kineskim kompanijama, no nije jasno zašto se na listi našao i Tripadvisor, koji između ostalog nudi i recenzije hotela te turističkih destinacija korisnicima.

No bez obzira na izostanak pojašnjenja, Tripadvisor je proglašen ilegalnim u Kini.

Iz samog Tripadvisora nisu komentarisali potez kineskih vlasti.

Kineske vlasti u novembru su počele veliko novo čišćenje aplikacija i online sadržaja, a aplikacije koje su dosad uklonili, samo su prve od mnogih za koje se očekuje da će nastradati u novom “čišćenju”.

Kampanja kineskih vlasti provodi se u skladu s kineskim zakonima i njena namjera jest izbrisati online sadržaj koji se odnosi na ilegalne aktivnosti, uključujući opscenost, pornografiju, prostituciju, nasilje, prevare i kockanje.

Kineski korisnici interneta već godinama žive iza “Velikog firewalla”, a najpopularnije društvene mreže na planetu, poput Facebooka i Twittera, već su odavno blokirane u toj zemlji.

Kina i SAD se već dugo vremena međusobno takmiče u tome tko će kome nanijeti više tehnološke štete raznoraznim ekonomskim i političkim mjerama.

S američke strane najnoviji primjer je zabrana TikToka, no pregovori oko toga još traju, a ne treba zaboraviti niti činjenicu da je američki predsjendik u odlasku na crnu listu stavio najjači kineski brend mobilnih uređaja i tehnologija, Huawei.

Izvor: CNN

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti