29 Maja, 2022

Prijava

Vrlo je moguće da mobiteli zamjene laboratorije: Test na Covid od sad dostupan putem mobitela!

Kanadska kompanija Two-Photon Research Inc. (TPR) razvila je dijagnostičku platformu CAST, koja može otkriti COVID-19 putem mobitela.

Platforma CAST koristi TPR-ovu patentiranu aptametarsku molekularnu fotonsku zraku (AMPB) koja se fotonski spaja sa smartphone uređajima.

Prva primjena CAST platforme jest otkrivanje virusa SARS-CoV-2 i pomoć u kontroliranju COVID-19 pandemije, no u budućnosti je se može koristiti i za otkrivanje drugih virusa.

Tokom testiranja, AMBP se veže na šiljasti protein virusa SARS-VoC-2 ako je virus prisutan u uzorku sline. Jednom kad se veže za šiljasti protein, AMPB reaguje s LED blicom smartphone uređaja. Svjetlost koju AMPB emituje tad bilježe i CMOS senzori smartphone uređaja. Ako nema fotona, odnosno reakcije AMPB-a, nema ni virusa.

Izum TPR-a se bazira na polju aptamera, kratkih molekula komplementarnih proteinima i drugim molekularnim nitima koje se mogu otkriti. Promjenom aptamera jednim se testom može otkriti više virusa i mutiranih virusa. AMPB dolazi u epruveti od 4 mililitra i zajedno sa štapićem za prikupljanje uzorka sline.

Smartphone uređaji rezultate testa pokazuju odmah. Dodatno, svi mogu ih i pohraniti te rezultate zajedno s vremenskom i GPS oznakom te ih komunicirati dalje ako je potrebno. Uskoro će biti dostupna i aplikacija koju će se moći preuzeti iz trgovina s aplikacijama.

Trenutno, precizno i jeftino testiranje koje ne zavisi o laboratoriji pa je prijeko potrebno za obuzdavanje pandemije. Zajedno s vakcinama, možemo kontrolisati pandemiju COVID-19 i vratiti se normalnim životima i normalnoj ekonomiji, poručuje Najeeb Khalid šef TPR-a.

TPR trenutno provodi in vitro testiranja, a ubrzo će uslijediti i in vivo testiranja.

Izvor: Med-Tech

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti