22 Maja, 2022

Prijava

Facebook će početi da plaća za korištenje vijesti

Facebook-ova namjenska kartica News, koja je prvi put viđena u SAD-u, pokreće se u Velikoj Britaniji uz obećanje da će britanskim vijestima platiti za licenciranje članaka, objavio je gigant društvenih medija. Stići će u januaru 2021. sa partnerskim web lokacijama, uključujući The Guardian, The Economist i The Mirror, zajedno sa web lokacijama o životnom stilu u vlasništvu Conde Nast, Hearst i druge.

Počinje plaćanje izdavačima!

„Pomoću Facebook News-a platićemo izdavačima za sadržaj koji još nije na platformi, pomoći izdavačima da dosegnu novu publiku i donijeti više mogućnosti oglašavanja i pretplate“, napisao je Facebook u blogu. Kao i u odjeljku News iz SAD-a, kartica u Britaniji nuditi će kombinaciju personalizovanih glavnih priča.

Facebook će obično prikazivati glavne naslove i priče, ali će dodavati sažetke vesti sa originalnim i „autoritativnim“ izvještavanjem tokom glavnih vijesti.

Kartica će se nadovezati na uspeh američke web stranice, rekao je Facebook, gdje su pronašli da je više od 95% prometa koji Facebook News isporučuje izdavačima nova publika koja u prošlosti nije komunicirala sa tim portalom.

Facebook nije rekao koliko će platiti izdavačima, ali neki očekuju milione funti svake godine iz višegodišnjih ugovora, izvjestio je The Guardian.

To znači da bi Facebook mogao da plati desetine miliona samo u Velikoj Britaniji. Zajedno sa Googleom,

Facebook je žestoko kritikovan zbog privlačenja dolara za oglase sa namjenskih web lokacija. To je doprinijelo neuspjehu četvrtine američkih web lokacija tokom posljednjih 15 godina, prema Pointeru.

Izvor: Engadget

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti