18 Maja, 2022

Prijava

Velika piramida u Gizi i dalje krije zapanjujući broj tajni

Konstrukcija, teška 5,75 miliona tona i visoka 138 metara, najstarija je i najveća piramida u nekropoli u Gizi. Arheolozi vjeruju da je sagrađena kao grobnica za faraona Khufu, drugog vladara 4. dinastije. Piramida je uvrštena na listu Sedam svjetskih čuda.

Peter James, građevinski inženjer, vjeruje da Velika piramida u Gizi nosi zapanjujući broj tajni, iako je većina vrijednih predmeta ukradena iz objekta u srednjovjekovno doba. Naučnik, koji je posljednjih 14 godina proveo radeći na očuvanju drevnih hramova i istorijskih zgrada u Egiptu i drugim zemljama, kaže da u piramidi ima mnogo praznina, što će naučnike odvesti do još više otkrića.

“Velika piramida je strukturno vrlo zvučna i siguran sam da tamo ima rupa i praznina koje su dio toga. Kako su se uspinjali, došli bi do tačke u koju bi postavili noseće grede, što bi stvorilo praznine. Oni bi ih ostavili ili ih ispunili materijalom koji je drugačije gustine od spoljašnjeg. Siguran sam da će u budućnosti biti još sličnih otkrića”, rekao je James.

Naučnici ne mogu sa sigurnošću da kažu kako je izgrađena gromoglasna struktura. Poznato je da je tokom izgradnje piramide korišteno 2,3 miliona blokova krečnjaka. Jedna od najpopularnijih teorija je da su radnici izvukli ogromne blokove iz kamenoloma koji se nalazi u blizini, a zatim ih podigli.

Međutim, Peter James smatra da je ova teorija netačna, rekavši da su drevni Egipćani imali vrlo jednostavne tehnike gradnje.

“Sve dok blok ulazi i iste je visine, možete krenuti na sva četiri ugla i ići do kraja na istih 45 stepeni. To je upravo ono što danas rade zidari; oni se pobrinu da sve bude kvadratno. Kako je piramida rasla, vrh se smanjivao. Ali nijedan graditelj nikada ne bi stavio kvadratne blokove unutra. Ako samo napravite vanjski temelj, možete ga brže napuniti mnogo manjim blokovima “, rekao je James.

Peter James je obnovio brojne istorijske zgrade širom svijeta, uključujući dvorac Windsor, rezidenciju britanske kraljevske porodice i Bijelu kuću. Tvrdi da je moguće otkriti tajne piramide pomoću male bušilice, ali primjećuje da se egipatske vlasti tome protive…

„Jedna od stvari koju sam uradio kada sam otišao u Savijenu piramidu je bio da kažem: ‘Bušimo rupe do 34 metra dužine, a prečnika 100 mm – ne vidite gdje smo bušili’. Rekao sam: ‘Zašto da ne tako me pustite da bušim spolja i kažem vam tačno šta je unutra?’ ‘Ne bismo mi to dozvolili, morate da se sjetite iznosa novca koji potiče od ovih drevnih spomenika, pa zaista ne žele da se sve tajne otkriju odjednom. Oni i dalje žele misteriju kako bi ljudi mogli da uđu i potroše svoje novac za posjetu. Količina stvari koja nije otkrivena je zapanjujuća”, rekao je James.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti