29 Maja, 2022

Prijava

Ko su pobjednici a ko gubitnici pandemije !?

Epidemija Korona virusa je uzdrmala svet iz temelja. Što se tiče svjetske ekonomije, ona je definitivno poremećena i biće potrebno vrijeme da se sve vrati u normalne tokove. Kada je u pitanju IT industrija, ona je u toku vanrednog stanja iznjedrila je neke heroje i pobjednike, dok su neke druge industrijske grane u velikom gubitku. U nastavku vam donosimo listu kompanija kojima je ova globalna pandemija donijela neočekivan profit, ali i listu svih onih koji su sa epidemijom upali u veliku krizu.

Pobjednici i gubitnici u epidemiji Korona virusa

Sa dolaskom epidemije, rad od kuće postao je primarno sredstvo u zaštiti protiv virusa. Aplikacija Zoom koja se koristi za video sastanke, dobila je vrijednosti više nego duplo od decembra 2019. godine, dok se broj korisnika sa 10 miliona povećao na preko 200 miliona. U ovu grupu pobjednika uključeni su i Microsoft TeamsTeamviewer, kao i Slack.

Kada je u pitanju gejming, tu je tek nastalo ludilo. Nintendo beleži enorman rast prodaje konzola i broja igrača, i to sve zbog igre Animals Crossing. Također, nova Call of Duty igra za kratko vrijeme okupila je više desetina miliona igrača. Što se tiče prodaje konzola, ona je skočila za 63%, i često su prodavnice ostajale bez njih u ponudi tokom epidemije.

U oblasti striminga, Netflix je prihodovao novih 16 miliona korisnika, a Disney+ se pozicionirao na listi kao ozbiljan konkurent. Amazon se mučio tokom epidemija, ali će na kraju izaći kao pobjednik zbog ogromne količine online porudžbina koje su imali tokom vanrednog stanja. Uber i Lyft su izgubili veći dio planiranih zarada, a čak je i prodaja automobila opala u cijelom svetu.

Među najvećim gubitnicima su kompanije poput Airbnb, koje su morale da otpuštaju radnike, ali i onih koji investiraju u startapove, poput SoftBanka. Oni su projektovali gubitak u ovoj godini od preko 8,6 milijardi dolara.

Izvor: BBC

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti