19 Maja, 2022

Prijava

Coronavirus se zadržava na mobilnom telefonu, evo kako da ga temeljito očistite!

Kako da pravilno očistite mobilni telefon u jeku gripe i virusa koji nas vrebaju?

Istraživanja pokazuju da su štetni organizmi sposobni da prežive i po četiri dana na ekranima mobilnih telefona.

Prosječna osoba uzme svoj uređaj u ruke oko 76 puta dnevno.

Čišćenje mobilnih telefona nije toliko jednostavno, jer je lako napraviti grešku koja će da dovede do prestanka funkcionisanja. Ovo su najbolji načini čišćenja i dezinfekcije.

Prilikom čišćenja bilo kakvih tehnoloških uređaja, nikada ne zaboravite da morate da budete nježni. Počnite tako što ćete isključiti telefon i prekinuti vezu sa slušalicama ili punjačem.

Da biste izbjegli ogrebotine na ekranu, najbolje je koristiti krpu od mikro vlakana – male krpe koje dolaze u pakovanju sa naočalama ili fotoaparatom će odraditi posao.

Možete da koristite malu količinu tople vode u kombinaciji sa sapunom ili sa sredstvom za čišćenje ekrana osjetljivog na dodir, piše Independent.

Bez teških hemikalija

Korištenjem teških hemikalija mogu se ukloniti klice, ali mogu se ukloniti i svi hemijski premazi koje proizvođači koriste kako bi zaštitili ekrane od otisaka prstiju.

Upotreba mješavine vode i trljanja alkohola je efikasna, ali korištenje sredstava koja imaju više od 50% alkohola također može za rezultat da ima oštećenje ekrana.

Vodootporni telefoni sa IP68 standardom mogu da se potope u vodu ili stave ispod slavine, kako bi bili temeljno očišćeni. Većina flegšip telefona sada ima ovaj standard, ali ipak provjerite.

Čak i kada očistite svoj telefon, morate da nastavite sa mjerama predostrožnosti. Najbolji savjet jeste da redovno perete ruke, i da svoj telefon čistite bar jednom dnevno.

Jedna studija u Ujedinjenom Kraljevstvu je pokazala da ljudi često nose telefone u toalet, a da na ekranu mobilnih telefona ima 10 puta više bakterija nego što se nalazi na dasci WC šolje.

Napomena za kraj: možda bi trebalo da razmislite o tome da li ćete svoj telefon držati previše blizu lica sljedeći put kad vas neko pozove, ukoliko ga niste skoro očistili.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti