25 Maja, 2022

Prijava

U susret Danu sigurnog interneta: Djeca pristupaju internetu prije treće godine!

Sutra se širom svijeta obilježava Dan za sigurni internet, a prema podacima UNICEF-a, djeca čine jednu trećinu od ukupnog broja internet korisnika.

Među najčešće rizike kojima su djeca izložena spadaju prikupljanje ličnih podataka, lažne vesti, ugrožavanje privatnosti, zloupotreba u komercijalne svrhe i izloženost štetnim i uznemirujućim sadržajima, saopštila je digitalna agencija Namics.

UNICEF-ovo istraživanje “Siguran internet za cijelu porodicu” pokazalo je da manje od 10 posto djece uzrasta od 4 do 8 godina ne koristi digitalne uređaje, a da neka djeca pristupe internetu i prije svoje treće godine. Kako je navedeno, najčešće aktivnosti djece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara.

Podaci pokazuju da 80 posto školaraca provodi slobodno vrijeme uz igrice, te prema tome, ističu, digitalna tehnologija aktivno učestvuje u oblikovanju načina na koji djeca komuniciraju i na koji se druže.

U Namics-u smatraju da se odgovori na izazove digitalne revolucije nalaze u podizanju svijesti o internetu, sigurnosti u online sferi, kao i širenju digitalne pismenosti, koja podrazumijeva saradnju roditelja, učitelja i drugih koji se bave edukacijom djece sa predstavnicima industrije i donosiocima odluka.

Dan za sigurniji internet je kampanja počela je 2004. godine i obuhvata najrazličitije teme, od sajber maltretiranja do korištenja društvenih mreža. Obilježava se u više od 150 država širom svijeta i fokusira se na aktuelne teme koje se odnose na prisustvo na mreži. Pod sloganom “Zajedno za bolji internet”, kampanja ima za cilj da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi, a ove godine posebno je usmjerena na sigurnost djece na internetu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti