29 Maja, 2022

Prijava

Šta sa virusima koje već imate u telefonu: Evo kako da ih trajno izbrišete

Nova opasnost za Android korisnike: Otkrivene su aplikacije koje štete vašem telefonu, a unaprijed su instalirane kada ga kupite. Što je još gore, brisanje aplikacija koje bi mogle da štete telefonu uređaj bi učinilo beskorisnim.

Prije desetak dana, pisalo se o listi aplikacija koje bi trebalo odmah da uklonite ukoliko ih imate u svom mobilnom telefonu, jer su štetne.

Sada, sa weba Malwarebytes upozoravaju na softvere koji su štetni po vaš telefon, a već se nalaze na njemu kada ga izvadite iz kutije. Radi se o dvije aplikacije.

Bez pristanka korisnika

Prvi štetan softver dio je Wireless update aplikacije koju morate da imate na telefonu, jer je to jedini način da ažurirate operativni sistem Androida.

Međutim, osim te funkcije, Wireless update može i da automatski instalira aplikacije bez pristanka korisnika.

“Ovu aplikaciju otkrili smo kao Android/PUP.Riskware.Autoins.Fota.fbcvd. U pitanju je dio nečega što se zove Adups, ​​kompanije sa sjedištem u Kini koja je uhvaćena u prikupljanju podataka o korisnicima, kreiranju ‘zadnjih vrata’ na koja štetni softveri mogu da uđu u telefon”, pišu u postu Malwarebytes, a prenosi Engadget.

“Od trenutka kada se prijavite na mobilni telefon, Wireless Update započinje automatsku instalaciju aplikacija. Ne postoji pristanak korisnika da se to učini, već se aplikacije instaliraju samostalno”, dodaju.

Ovako se stvara mogućnost ubacivanja bilo kakvog softvera bez znanja korisnika, jer vas niko ni ne pita šta biste željeli u svom telefonu, a šta ne.

Bez pravog rješenja?

Druga štetna aplikacija je Settings. Stručnjaci su tu otkrili štetan softver pod nazivom Android/Trojan.Dropper.Agent.UMX.

Tu nastaje veći problem: S obzirom na to da je Settings glavni način da promijenite sva podešavanja na svom uređaju, brisanjem ove aplikacije telefon bi postao neupotrebljiv. Ovaj softver pronađen je na telefonima koje je američka vlada subvencionisala siromašnim osobama.

Savjetujući korisnike, na web Malwarebytes rekli su da je isplativo izbrisati prvu aplikaciju (Wireless update), ali da nemaju pravo rešenje za drugu, jer ako se Settings izbriše iz telefona, postaće “samo skupi teg za papir”.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti