25 Maja, 2022

Prijava

EU razmatra zabranu a Britanci instaliraju kamere za prepoznavanje lica: Smart City je ozbiljan obavještajni projekt

Britanska policija početi će da koristi kamere za prepoznavanje lica u Londonu, usprkos upozorenjima grupa za zaštitu ljudskih prava i vladine službe za nadzor u toj oblasti zbog narušavanja privatnosti.

Takve kamere su u Londonu prvi put korištene tokom karnevala u četvrti Noting Hil 2016. godine, a cilj njihovog postavljanja je da policija bude upozorena na osobe sa potjernica.

“Tehnologijom za prepoznavanje lica upravljati će obavještajne službe, a biće raspoređene na posebnim lokacijama u gradu”, saopštila je danas londonska policija, ističući da je ova novina ključna za borbu protiv nasilja.

U saopštenju se dodaje da će kamere biti jasno označene, kao i da će policajci građanima deliti letke, kako bi bili upoznati sa događanjima, prenosi Rojters.

Kamere za prepoznavanje lica već su postavljene u drugim britanskim gradovima i šoping centrima, ali je njihova upotreba izazvala zabrinutost zbog mogućeg narušavanja privatnosti. Protivnici te tehnologije izrazili su sumnje i u njenu preciznost.

Muškarac iz Kardifa tužio je prošle godine policiju Južnog Velsa, navodeći da su njegova ljudska prava prekršena kada su policajci upotrebili tehnologiju automatskog prepoznavanja lica dok je bio u kupovini.

Sud je presudio da je upotreba tehnologije legalna, ali je grupa za zaštitu građanskih prava Liberti podnijela žalbu na tu odluku.

Evropska unija razmatra zabranu tehnologije prepoznavanja lica na pet godine, dok ne bude pronađen način da se spriječe zloupotrebe.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti