22 Maja, 2022

Prijava

Dok se odričete keša : Roboti će preuzeti najbolje plaćene poslove u finansijama, upozorava Cornellov professor

Izjava je data tokom vladinog saslušanja o uticaju umjetne inteligencije (AI) na tržište kapitala i radna mjesta. Američki zakonodavci ispitivali su stručnjake u vezi s rasnom i rodnom predrasudom u umjetnoj inteligenciji, kao i izazovima regulacije složenih finansijskih tržišta.

Desetine hiljada poslova ugašena su diljem svijeta zbog automatizacije i roboti bi uskoro mogli preuzeti najplaćenije poslove u finansijama, rekao je Marco Lopez de Prado, profesor sa Univerziteta Cornell tokom svjedočenja pred Odborom za finansijske usluge.

Profesor Lopez de Prado rekao je da ljudima koji modeliraju portfelje ili modeliraju rizik prijeti gubitak posla, napomenuvši da će se roboti penjati do viših poslova i moći će obavljati sve složenije zadatke. Čak bi se i neki zadaci na stručnoj razini mogli obavljati na temelju AI, rekao je Lopez de Prado.

“Učenje finansijske mašine stvara brojne izazove za 6,14 miliona ljudi zaposlenih u finansijama i osiguranju, od kojih će mnogi izgubiti posao – ne nužno jer su zamijenjeni mašinama, već zato što nisu osposobljeni za rad s algoritmima” , rekao je profesor Lopez de Prado.

Rebecca Fender, voditeljica Inicijative za budućnost finansija pri CFA Institutu, koja je također svjedočila na raspravi, rekla je da 43 posto članova i kandidata očekuju da se njihova radna mjesta značajno promijene u narednih pet do deset godina, pri čemu će tri uloge vjerojatno nestati – prodajni agenti, trgovci i analitičari uspješnosti.

Tokom sastanka američki su zakonodavci ispitivali i stručnjake iz industrije o rasnoj i rodnoj pristranosti u umjetnoj inteligenciji. Stručnjaci su rekli da međunarodna zajednica mora biti vrlo oprezna, posebno u prvim danima korištenja AI unutar financijskih sistema, ističući da AI može kodirati naše trenutne pristranosti, ali istodobno su primijetili da se AI može koristiti kao alat za suzbijanje pristranosti.

Logicno.com

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti