28 Maja, 2022

Prijava

Coca Cola je loša za zdravlje to svi znaju ali ta korporacija je toliko snažna da bi mogla potisnuti sve one koji bilo šta loše kažu o njoj tvrde stručnjaci

Nova studija potvrdila je ono u što smo već sumnjali: Coca-Cola je tako moćna organizacija da može potisnuti bilo kakve informacije koje želi – a to uključuje i zakopavanje vrijednih istraživanja s „negativnim“ nalazima vezanim za njihove proizvode. U stvari, tek je otkriveno da su mnogi istraživački partneri Coca-Cole bili prisiljeni potpisati ugovore koji omogućavaju kompaniji da prekine istraživanja „bez razloga“.

Ali možete se kladiti kako “razlog” ima neke veze s nalazima, koji napitke zaslađene šećerom oslikavaju u negativnom svjetlu. Iako će Coca-Cola možda pokušati prikazati sliku o svojoj transparentnosti i načinima na koje podržava nauka, ova nova studija Univerziteta u Cambridgeu kaže drugačije. Zapravo, čini se kako je Coca-Cola poput svake druge korumpirane korporacije. Je li vas to uopšte imalo iznenadilo?

UGOVORI COCA-COLE IMAJU KLAUZULU

Istraživači sa Sveučilišta u Cambridgeu otkrili su veliku farsu Coca-Cole: Većina njihovih ugovora o istraživanju sa univerzitetima sadrži klauzulu koja proizvođačima pića omogućava da bez ikakvih provokacija zaustavi svoja istraživanja.

U istraživanju s više od 87.000 dokumenata dobivenih na temelju zahtjeva o Zakonu o slobodi informisanja, istraživači kažu kako Coca- cola koristi nekoliko klauzula kako bi osigurala mogućnost zakopavanja zdravstvenih istraživanja – zajedno s moći oduzimanja svih njihovih podataka i sprečavanja daljnjih istraživanja.

S obzirom na to da Coca- Cola finansira ogromnu količinu istraživanja koja se odnose na zdravlje, prehranu i vježbanje, ove rupe su vrlo zabrinjavajuće.

Prema istraživačkom timu, ove zakonske odredbe omogućavaju Coca-Coli cenzuru “kritičnih zdravstvenih podataka”. Zapravo, div pića je možda već poduzeo takve radnje, ali ne postoji način da itko sazna kada, koje informacije su u pitanju i u kojoj mjeri su one možda zataškane.

Naučnici kažu da bi istraživači trebali biti prisiljeni otkriti sve detalje ugovora s Coca – Colom kako bi javnost mogla imati jasniji uvid u njihove studije.

PREDSTAVA PREHRAMBENOG DIVA

Voditeljica studije dr. Sarah Steele, istraživačica s Cambridgeovog odjela za politiku i studije, kaže kako ugovori omogućuju Coca-Coli da pokopa studije s nepovoljnim nalazima prije nego što uopšte krenu u štampu – tako da nito za njih ne sazna, što predstavlja značajan problem.

“Coca-Cola se predstavlja kao pionir transparentnosti kada su u pitanju divovi hrane i pića koji financiraju zdravstvena istraživanja. U stvari, naše istraživanje sugeriše kako neka važna istraživanja možda nikada neće ugledati svjetlost dana i o njima nikada nećemo ništa saznati ”, objašnjava dr. Steele.

„Već čujemo optužbe stručnjaka iz prehrane kako prehrambena industrija preuzima taktike iz Velike duhanske knjige. Korporativna društvena odgovornost mora biti više od sjajnih web stranica u kojima se navode progresivne politike koje se zanemaruju.

Industrija šećera jedan je takav primjer “prehrambenog diva” koja koristi svoje sposobnosti kako bi suzbila legitimne zdravstvene podatke. Šećerna industrija započela je svoj rat protiv naučne stvarnosti još davne 1956. godine, boreći se s tvrdnjom da je previše šećera u vašem tijelu loše s mantrom, “Kalorija je kalorija” i beskrajnim tijekom propagande pro-šećera. Studije sugeriraju da je u posljednjih 50 godina na  istraživanja o šećeru uticala upravo šećerna industrija. Ova je industrija čak financirala istraživanje srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema zasićenih masti.

A to je samo vrh ledenog brijega. Prehrambeni divovi već desetljećima monopoliziraju istraživanja zdravlja i prehrane; bilo da govorimo o šećeru, umjetnim bojama ili drugim neobičnim sastojcima, možete se kladiti kako prehrambena industrija radi sve isključivo kako bi očuvala vlastite interese.

Logično.com

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti