20 Maja, 2022

Prijava

Njima baš ne mirišete, ali zbog toga imate Google on će sve pomirisati za vas …

Decenijama unazad industrija parfema pokušava da predvidi relacije između molekularne strukture i mirisa. Problem je u tome što ne može samo na osnovu uvida u strukturu da se utvrdi kakav će se miris dobiti.

Zato su u pomoć pritekli istraživači Google Brain tima, koji se nadaju da će uz pomoć AI tehnologije uspeti da riješe taj dugogodišnji problem.

Najveći problem kod detekcije mirisa je što on subjektivno djeluje na čovjeka. Dvije osobe će isti miris opisati na potpuno drugačiji način.

Drugi problem je što pojedini molekuli, iako su vezani na isti način, ali okrenuti kao u ogledalu, mogu da daju potpuno različite mirise. Stvari se dodatno komplikuju kada se krene sa kombinovanjem mirisa.

U teorijskom radu koji su objavili, istraživači iz Googlea su objasnili način kako su uspeli da istreniraju AI da prepoznaje mirise. Oni su kreirali set od oko 5.000 molekula koje su identifikovali proizvođači parfema. Svaki molekul je dobio „opis“ koji bliže određuje njegov miris (tropski, aromatični, citrusni, orijentalni…).

Naučnici su iskoristili dvije trećine od tih mirisa da treniraju svoj AI, kako bi pridružili molekule svakom mirisu. Posljednja trećina mirisa iskorišćtena je za testiranje algoritma, koji je na osnovu strukture molekula trebao da predvidi kako će mirisati. Pokazalo se da je test bio uspješan.

Ovo je samo prvi korak u treniranju AI-ja da pravilno identifikuje mirise, ali je veoma važan jer se pokazalo da on može da prepozna složene relacije. To će se u budućnosti sigurno odraziti na sve naučne discipline koje u osnovi imaju hemiju.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti