25 Maja, 2022

Prijava

Čuvajte oči i glavu : Telefoni bi nam mogli dohakati !

Periodični gubitak vida zbog čestog korištenja pametnog telefona prvi put je dijagnostikovan kod pacijenta u Velikoj Britaniji prije tri godine. Kasnije su stručnjaci objasnili na koji način gadžeti prouzrokuju sljepilo, kao i koje opasne posljedice za organizam vrebaju zavisnike od telefona.

U zimu 2016. godine dvije žene u Velikoj Britaniji obratile su se ljekarima zbog periodičnog gubitka vida. Pacijenice su živjele u različitim dijelovima zemlje, ali su se njihovi simptomi poklapali. U oba slučaja vid se gubio na jednom oku u trajanju od najviše 15 minuta, ali to se događalo skoro svakodnevno.

Pregled očiju, magnetna rezonantna tomografija glave i analiza krvi nisu dali nikakve rezultate. Prema svim analizama, pacijentice su bile potpuno zdrave.

Ispostavilo se da obje žene svake večeri duže vrijeme čitaju sa smartfona, ležeći na boku, u mračnoj prostoriji. Također, jedno oko bi utonulo u jastuk, dok bi drugim gledale u displej.

Istraživači sa Univerziteta u Londonu, koji su se zainteresovali za te slučajeve, pretpostavili su da je uzrok slijepila asimetrična adaptacija svjetlosti. Drugim riječima, jedno oko se prilagođava oštrom prelazu iz mračnog u svjetlo, a drugo ne.

Eksperimenti u kojima su dobrovoljci dugo gledali u pametne telefone na samo jedno oko, potvrdili su pretpostavke naučnika. Ispostavilo se da se osjetljivost mrežnjače oka, koje je bilo usmjereno na ekran, značajno smanjivala, a bilo je potrebno nekoliko minuta da se vrati u normalno stanje.

Istraživači upozoravaju da takvo jednostrano sljepilo nije bezopasno, kao što se može činiti na prvi pogled i da je bolje gledati sa oba oka u ekran.

Izumiranje ćelija

Prema mišljenju istraživača sa Univerziteta u Toledu (SAD), na vid loše utiče plava svjetlost koja je karakteristična za ekrane pametnih telefona i računara. Ako osoba svakodnevno duže vrijeme provodi zureći u pametni telefon, a posebno u tami, veoma je moguće da oboli od starosne makularne degeneracije.

Za to oboljenje je karakteristično to što milioni štapićastih i kupastih ćelija izumiru u mrežnjači oka. Čovjek prvo ravne linije vidi kao talasaste, zatim prilikom čitanja ne vidi određena slova, da bi na kraju pacijent izgubio mogućnost da vidi predmete, prenosi Sputnik.

Izrasline na potiljku

Prema istraživanju australijskih naučnika, pametni telefoni podstiču rast određenih kostiju u lobanji. Reijč je o koštanim izraslinama na zadnjem dijelu glave, koji se obrazuju zbog veoma čestog naginjanja glave naprijed.

Naime, većina ljudi dok koristi telefon nesvesno naginje glavu napred, bliže ekranu. U tom slučaju, težina tijela se prenosi sa kičme na mišiće zadnjeg dijela glave. Kao rezultat toga, u tetivama i ligamentima počinje da raste kost u obliku roga. Obično ne bi trebalo da premaši veličinu od tri milimetra.

Međutim, kod skoro 41 posto dobrovoljaca u uzrastu do 30 godina (od ukupno 1.200) veličina roga je bila od 10 do 31 milimetra, a također su se češće javljali kod muškaraca.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti